Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A jogi személyek cégbírósági bejegyzésénél 2018. november 1-től szükséges bejegyeztetni a tényleges tulajdonos adatait is. Ez a kötelesség minden olyan jogi személyre vonatkozik, amely a cégbírósági nyilvántartás által vezetett.

A már korábban bejegyzett cégeknek is kötelességük bejegyeztetni a tényleges tulajdonosaik adatait, mégpedig legkésőbb 2019. december 31-ig.

 

Tenyleges tulajdonos a cegbirosagi nyilvantartasban

 

A tényleges tulajdonos – milyen törvények szabályozzák

A tényleges tulajdonos minden esetben természetes személy, illetve több természetes személy.

Két szlovák törvényben találkozunk a tényleges tulajdonos fogalmával:

 • 297/2008 számú törvény a bűncselekményekből származó jövedelmek legalizálása elleni védelemről és a terrorizmusfinanszírozásának megakadályozásáról – más szóval a szlovák pénzmosás elleni törvény,
 • 315/2016 számú törvény a közszférabeli partnerek nyilvántartásáról.

A tényleges tulajdonos a pénzmosás elleni törvény értelmében

 • minden olyan természetes személy, aki ténylegesen a jogi személy tulajdonosa, vagy ellenőrzése alatt tart jogi személyt, természetes személyt – egyéni vállalkozót, illetve vagyontömeget,
 • minden olyan természetes személy, amelynek javára végzi az üzleti tevékenységét a jogi személy, természetes személy – mint vállalkozó, illetve vagyontömeg.

Közszférabeli partnerek nyilvántartása

Egy régebbi cikkemben írtam arról, hogy Szlovákiában létrejött a Közszférabeli partnerek nyilvántartása: Hogyan válhat közszférabeli partnerré. Ebben a nyilvántartásban vezetik a tényleges tulajdonosokat is.

Mivel a Közszférabeli partnerek nyilvántartása nincs összekötve a cégbírósági nyilvántartással, az ott bejegyzett adatok nem kerülnek be automatikusan a cégnyilvántartásba. Tehát minden cégnek indítványoznia kell a tényleges tulajdonosok bejegyzését a cégnyilvántartásba.

Kire vonatkozik ez az új bejelentési kötelesség

A módosítások lényege, hogy a szlovák jogrend átvette a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről szóló (EU) 2015/849 irányelv rendelkezéseit.

A pénzmosás elleni védelem és a cégbírósági nyilvántartásról szóló törvények módosítása alapján minden cégbíróság által bejegyzett cégre vonatkozik ez az új kötelesség.

Továbbá nem vagyonkezelési célú alapok, nonprofit szervezetek, általános gazdasági érdekű szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek, alapítványok is kötelesek bejegyeztetni a tényleges tulajdonosokat azokba a nyilvántartásokba, ahol vezetik ezeket a szervezeteket. Így lehetséges, hogy párhuzamosan több nyilvántartás is vezetni fogja a tényleges tulajdonosok adatait.

Ez alól az új kötelesség alól kivételt képeznek a közszféra intézményei, illetve olyan cégek, amelyek kibocsátott értékpapírjaival a nyilvános, szabályozott értékpapírpiacon lehet kereskedni.

A bejegyzés indítványozása

A bejegyeztetést egy külön erre a célra létrehozott elektronikus űrlapon szükséges megtenni. Ilyen esetben a bejegyzés illetékmentes.

A tényleges tulajdonosok bejegyeztetése megoldható úgy is, ha a cég egyéb változások bejelentésével együtt teszi meg a tényleges tulajdonosok adatainak bejelentését.

Milyen adatokat szükséges bejegyeztetni

A cégbírósági nyilvántartásról szóló 530/2003 számú törvény értelmében a cégbírósági nyilvántartásba a tényleges tulajdonosok következő adatait szükséges bejegyeztetni:

 • keresztnév és vezetéknév,
 • születési szám
 • születési dátum,
 • nem,
 • lakcím,
 • állampolgárság,
 • személyigazolvány, illetve útlevél típusa és száma.

A tényleges tulajdonosok személyes adatain kívül szükséges feltüntetni azt is, hogy a 297/2008 számú törvény 6a.§-a értelmében milyen pozícióban van a céghez viszonítva.

Lehet például közvetlen, vagy közvetett tulajdonosi részesedése, mely eléri a 25%-ot. De lehet akár kisebb részesedése is, ha összhangban cselekszik más személlyel és közösen elérik legalább a 25% tulajdonrészesedést.

Top management

Amennyiben nincs olyan természetes személy, aki megfelelne a fent említett törvénybeli meghatározásnak, a cégbírósági nyilvántartásba a top management tagjai kerülnek bejegyzésre. A törvényes testület tagjain kívül bejegyzésre kerülhet például a megbízott cégvezető is (szlovákul prokurista). Így bejegyzésre kerülhet akár több tucat természetes személy is.

Az adatok nem nyilvánosak

A tényleges tulajdonosok adatai a cégbírósági kivonatokban nem szerepelnek. Csupán a nem nyilvános adatok között lesznek nyilvántartva. Bizonyos személyek férhetnek csak hozzá ezekhez az információkhoz.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.11.19.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!