Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A tárgyi adómentesség nem választás kérdése. Ezt az adómentességet a 222/2004 számú szlovák hozzáadottérték-adó törvény biztosítja.

 

Tárgyi adómentesség a szlovák ÁFA (DPH) törvényben Janok Júlia

 

Mely tevékenységek tárgyi adómentesek

Tárgyi adómentesség alá tartoznak azok a termékértékesítések és szolgáltatások, amelyek után nem kell DPH-t (szlovák ÁFA-t) fizetni. Ezek a következők:

 • Postai szolgáltatások 28.§ – kizárólag postai tevékenységre vonatkozik, csomagküldő, illetve futár szolgáltatásokra nem.
 • Egészségügyi ellátás 29.§.
 • Szociális ellátás jellegű szolgáltatások 30.§ – nem vállalkozás célú tevékenységet végző intézmény által. Közben három feltételt szükséges szem előtt tartani: nem nyereség elérése céljából végzik a tevékenységet, önkéntes jelleggel hozták létre az intézményt, és illetékes hatóságok által jóváhagyott árakat alkalmaznak.
 • Nevelési és oktatási szolgáltatások 31.§ – egyedi szabályok alapján nyújtott szolgáltatás, hasonlóképpen nem vállalkozás célú tevékenységet végző intézmény által (3 feltétel, mint a 30.§-ban).
 • Politikai pártok, egyházak, polgári társulások, szakszervezetek, kamarák saját tagságának nyújtott szolgáltatások esetén 32.§ – amennyiben a mentesség nem torzítja a gazdasági versenyt.
 • Sporttal és testneveléssel összefüggő szolgáltatások 33.§ – hasonlóképpen nem vállalkozás célú tevékenységet végző intézmény által (3 feltétel, mint a 30.§-ban).
 • Kulturális szolgáltatások 34.§ – kizárólag olyan intézmények által nyújtottak, amelyek külön törvény alapján kulturális célokra lettek létrehozva, a Szlovák Kulturális Minisztérium, illetve önkormányzatok működtetik, és hasonlóképpen nem vállalkozás célú tevékenységet végző intézmény által (3 feltétel, mint a 30.§-ban).
 • Jótékonysági célok 35.§ – olyan szervezetek által, amelyek tevékenysége adómentes a 29.-34. paragrafusok alapján és a tevékenység nem torzítja a gazdasági versenyt.
 • A közszolgálati televízió és a közszolgálati rádió szolgáltatásai 36.§ – reklámokon és a szponzorált tevékenységeken kívül.
 • Biztosítási szolgáltatások 37.§.
 • Ingatlan értékesítése és bérbeadása, földterület értékesítése 38.§ – amennyiben az építmény értékesítése a végső ellenőrzés (műszaki átadás, kolaudáció) után több mint 5 évvel történik. Kivételt képez a bérbeadásnál a szálláshely-szolgáltatás, parkolóhelyek bérbeadása, tartósan beszerelt gépek bérbeadása, és a széfrekeszek bérbeadása. Fontos: A bérbeadó adóalany eldöntheti, hogy a bérbeadás nem lesz adómentes, amennyiben a bérlő is hozzáadottérték-adó fizető.
 • Pénzügyi szolgáltatások 39.§.
 • Bélyegek és okmánybélyegek értékesítése 40.§. – a mentesség kiterjed a postai szolgáltatásokhoz használt érvényes postai bélyegekre, és azok értékesítésének közvetítésére, amennyiben azokat névértéken adják el.
 • Sorsjegyek, lottószelvények és hasonló játékok 41.§ – amennyiben egyedi szabályok alapján engedélyezett a kibocsátásuk, működtetésük.
 • Olyan áruk értékesítése esetén, amelyeknél nem volt visszaigényelve az adó 42.§.
 • Belföldről más EU tagállamba történő áruértékesítésnél 43.§ – ide tartoznak a háromszög ügyletek
 • Másik EU tagállamból történő árubeszerzésnél 44.§ – amennyiben ilyen áru belföldi értékesítése adómentes lenne.

A vállalkozás nem jogosult adólevonásra

A tárgyi adómentes tevékenységekhez kapcsolódó teljesítések (beszerzések) után nem kell hozzáadottérték-adót fizetni. Így olcsóbbnak tűnhet a beszerzés. Ha viszont a vállalkozás adóalanyként nyújt ilyen teljesítéseket, a hozzáadottérték-adó (DPH – szlovák ÁFA) levonására sem lesz jogosult.

Amennyiben egy vállalkozásnak vannak olyan beszerzései, melyeket tárgyi adómentes és nem adómentes tevékenységéhez egyaránt felhasznál, a beszerzésnél fizetett áfa arányosítással meghatározott részét vonhatja csak le a fizetendő adójából.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.04.25.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!