Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Osszuk két csoportra az adóalanyokat – az egyikben a munkavállalók, a másikban az egyéni vállalkozók lesznek. Mindkét csoport egy jövedelemadó törvény szabályozása alá tartozik. Természetesen lehet olyan is, aki a munkaviszonya mellett vállalkozik.

Szlovákiában az egyéni vállalkozókat „önálló kereseti tevékenységet folytató személyeknek” nevezik (szlovákul SZČO = samostatne zárobkovo činná osoba).

 

Szlovák személyi jövedelemadó 2020-ban

 

Jövedelmek típusai a szlovák jövedelemadó törvényben

A szakemberek kedvéért itt leírom a paragrafusokat – akit ez a rész nem érdekli, folytathatja a következő bekezdésnél.

A munkaviszonyból, illetve közalkalmazotti viszonyból származó jövedelmek adózását az 595/2203 számú jövedelemadó törvény 5.§-a szabályozza.

A vállalkozásból származó jövedelmeket a 6.§ szabályozza következőképpen:

(1) Vállalkozásból származó jövedelmek:

a) mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási tevékenységből származó jövedelmek,

b) vállalkozási engedély alapján szerzett jövedelmek,

c) egyedi szabályok alapján végzett tevékenységekből származó jövedelmek,

d) közkereseti társaság tulajdonosaként és betéti társaság kültagjaként elért jövedelmek.

(2) Egyéb önállóan végzett kereseti tevékenységből származó jövedelem:

a) mű megalkotásából és művészi előadásból származó jövedelem,

b) olyan tevékenységből, ami nem vállalkozás,

c) szakértői és tolmács tevékenységből egyéb előírások alapján,

d) sportoló tevékenysége alapján.

(3) Ingatlanok és ingóságok bérbeadásából származó jövedelmek.

(4) A műalkotás használatából származó jövedelmek, jogdíjak, licencek.

Tőkejövedelmet a 7.§, egyéb jövedelmeket a 8.§ szabályozza.

Különböző adókulcsok érvényesülnek

Itt válhat fontossá, miért írtam fentebb olyan részletesen az adózók jövedelmének különböző típusairól.

0% – adómentes összeg

2020-ban az adómentes összeg, vagyis a 0%-os adósáv éves szinten 4.414,20 EUR. Havi szinten a bérszámfejtésnél 367,85 EUR-ból nem vonnak le adót.

Minden adózónak alanyi joga, hogy érvényesítheti az aktív jövedelméből az „adómentes összeget”. Kivéve a nyugdíjasok. Aki a tárgyi év január 1.-én nyugdíjas nem jogosult jövedelméből érvényesíteni az adómentes összeget. Amennyiben a nyugdíja alacsonyabb az adómentes összegnél, ilyen esetben a különbözetet érvényesítheti. Tehát a csupán a nyugdíj összegének és az adómentes összegének különbözetből 0% az adó.

Ha csak néhány hónapot dolgozott a munkavállaló, és nincs más jövedelme, adóbevallásban érvényesítheti az éves szintű adómentes összeget és akár visszakaphatja befizetett adója egy részét.

Aktív jövedelemnek a munkaviszonyból származó jövedelmet (5.§) illetve az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet tekintik (6.§ (1) és (2) bekezdés).

Az adómentes összeg nem érvényesíthető a bérbeadásból származó jövedelmeknél és az egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§).

7% adókulcs

Még 2017-ben bevezették Szlovákiában az osztalékadót. Azok a természetes személyek fizetnek 7% osztalékadót, akiknek az adózás utáni nyereségrészesedést szlovák cég fizeti. 7% osztalékadót fizetnek azok is, akiknek az osztalék úgynevezett „együttműködő országból” származik.

Együttműködő országnak olyan országokat értünk a szlovák törvényekben, amelyekkel a Szlovák Köztársaság kötött két ország közötti megállapodást a kettős adózás elkerüléséről, vagy megállapodást együttműködésről az adózás terén.

Az osztalékadóról részletesen írtam egy korábbi cikkemben: A kifizetett osztalék adózása

Újdonság 2020-ban a 15% adókulcs

A 15% adókulcsot csupán a vállalkozásból származó jövedelmeknél érvényesítheti az adózó (6.§ (1) és (2) bekezdés). Ezzel a lehetőséggel is csak azok élhetnek, akiknek az éves szintű bevételük nem haladja meg a 100.000 EUR-t.

A kisvállalkozókat kívánták ezzel a rendelkezéssel támogatni. Viszont a munkavállalók hátrányos helyzetben érzik magukat emiatt.

19% adókulcs

Ez az általános adókulcs. A következő jövedelmeknél alkalmazandó:

  • munkaviszonyból származó jövedelmeknél az adómentes összeg felett (5.§),
  • vállalkozásból, illetve egyéb önálló bevételi tevékenységből származó jövedelmeknél a részleges adóalapra vonatkozik (6.§ (1) és (2) bekezdés), amennyiben az éves szintű bevétel meghaladja a 100.000 EUR-t,
  • bérbeadásból származó jövedelmeknél és egyéb jövedelmeknél (6.§ (3) és (4) bekezdés, 8.§),
  • tőkejövedelemnél (7.§), függetlenül a jövedelem összegének nagyságától.

25% adókulcs

Ez a magasabb adókulcs egyaránt vonatkozik a munkaviszonyból származó jövedelemre (5.§), a vállalkozásból származó jövedelmekre (6.§) és az egyéb jövedelmekre (8.§).

Amennyiben az adóalap meghaladja a 37.163,36 EUR-t, 25% adót kell az e feletti összegre kivetni. Az aktív jövedelmeknél ilyen esetben nem érvényesíthető az adómentes összeg sem.

35% adókulcs

A legmagasabb adókulcs olyan osztalékrészesedésre vonatkozik, amelyet a „nem együttműködő” országból folyósítanak a szlovák adórezidensnek.

Családi kedvezmény helyett két másik kedvezmény

Családi kedvezmény helyett Szlovákiában a gyermekekre vonatkozó adóbónusz és az eltartott házastársra vonatkozó adómentes összeg érvényesíthető.

Gyermekekre vonatkozó adóbónusz

A hatodik életévét betöltött gyermekekre érvényesíthető havi szinten 22,72 EUR adókedvezmény. Egészen addig amíg a gyermek be nem fejezi a nappali tagozaton végzett főiskolai tanulmányait, legfeljebb 26 éves koráig. Éves szinten érvényesíthető 272,72 EUR.

A hat évnél fiatalabb gyermekekre a duplája, tehát 45,44 EUR adóbónusz érvényesíthető havi szinten. Éves szinten érvényesíthető 545,28 EUR.

Ez az összeg közvetlenül levonható az adóból, vagy kifizeti az adózónak az adóhatóság, illetve a munkáltatója.

A házastársra érvényesíthető adómentes összeg

Amennyiben a házastársnak nincs saját jövedelme, az adózó érvényesíthet további adómentes összeget. 2020-ban ez az összeg 4.035,84 EUR. Amennyiben a házastársnak van némi jövedelme, az adózó a 4.035,84 EUR és a házastárs jövedelmének különbözetét érvényesítheti éves szinten a saját adóelszámolásában, illetve adóbevallásában.

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik az adómentes összeget

Külföldi munkavállalók is érvényesíthetik a gyermekekre vonatkozó adóbónuszt és a házastársra érvényesíthető adómentes összeget. Ennek feltétele, hogy a Szlovákiában elért jövedelmük meghaladja az egész világból származó összjövedelmük 90%-át.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.02.09.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!