Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ezt a kérdést gyakran felteszik azok a külföldi vállalkozók, akik Szlovákiába kívánják kiterjeszteni a tevékenységüket. Külföldi vállalkozás több féle módon vállalkozhat Szlovákiában – leányvállalatot alapíthat, vagy nyithat fióktelepet, illetve kirendeltséget.

Szervezeti egység

A fióktelep és a kirendeltség megnevezések között az a különbség, hogy egy kirendeltség szervezetileg egyszerűbb és kisebb egység, mint egy fióktelep. A további szövegben azt a kifejezést használom, hogy „szervezeti egység”, amely gyűjtő fogalomként takarja mindkét említett cégformát.

A cégjegyzékbe történő bejegyzéssel a szervezeti egység nem válik önálló jogi alannyá. A jogi és kereskedelmi kapcsolatokba nem a szervezeti egység lép, hanem maga a külföldi vállalkozás.
A külföldi vállalkozás nem köthet kereskedelmi szerződéseket a saját szervezeti egységével – például bérleti szerződést vagy hitelszerződést.

Szervezeti egységet létrehozni sokkal egyszerűbb, mint céget (leányvállalatot) alapítani

A legjelentősebb különbség abban rejlik, hogy az újonnan létrehozott leányvállalat egy önálló alany, vagyonilag elkülönített az anyavállalattól. Például egy csődeljárás esetén a fizetésképtelenség nem befolyásolja az anyavállalat további gazdálkodását.
Ezzel szemben a szervezeti egység közvetlenül kapcsolódik az alapító anyavállalathoz. Minden szerződés az anyavállalat nevében köttetik, mely közvetlenül felel a szerződésben vállalt teljesítésekért. A szervezeti egység nem önálló jogi alany. Fizetésképtelensége esetén a csődeljárást közvetlenül az anyavállalatra jelentik be.

Másik lényeges különbség a cégbejegyzésnél van. Az új leányvállalatnak kötelezően legalább minimális alaptőkével kell rendelkeznie, amely egy korlátolt felelősségű társaság esetében 5000 EUR. A szervezeti egység bejegyzésénél nem szükséges semmilyen alaptőke.

Az új önálló cég vagy leányvállalat bejegyzése esetén szükséges az adóhatóság jóváhagyása az alapító tagokat illetően. A szervezeti egység bejegyzése esetén az adóhatóság ilyen jellegű jóváhagyása nem szükséges.

Az önálló cég vagy leányvállalat megszűnése esetén felszámolással, vagy csődeljárás esetén végkielégítéssel szűnik meg a cég, míg a szervezeti egységet egyszerűen csak az alapító, tehát az anyavállalat döntése alapján törlik a cégjegyzékből.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz hozzájutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat is küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.07.15.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!