Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A vállalkozás során előfordulhat olyan helyzet, hogy a vállalkozó befejezni kívánja a tevékenységét egy létező korlátolt felelősségű társaságban. A szlovák cég üzletrészének átruházása olyan tulajdonosi viszonyokban bekövetkezett változást jelent, amelynél a társaság jegyzett tőkéjének megtartása mellett tulajdonosváltás történik.

A kilépő tulajdonos ellenérték fejében eladja részesedését az új tulajdonosnak. Az ellenérték lehet készpénzben meghatározva, vagy természetbeni. A tulajdonos nem csak üzletrésze eladásával léphet ki a vállalkozásból, hanem akár másnak adományozhatja a rá eső részét.

Szlovák cég üzletrészének átruházása
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az üzletrész átruházásának elszámolása szempontjából elengedhetetlen, hogy az üzletrész átruházási szerződést a régi tulajdonos az új tulajdonossal köti meg. A szerződési viszonyba nem lép maga a társaság, amelynek az üzletrésze kerül átruházásra.

A cikk további tartalmából

A tulajdonosi részesedés, illetve ennek következményei

A tulajdonos hozzájárulása és az üzletrész meghatározása

Üzletrész átruházásáról szóló szerződés

Üzletrész megszerzésére jogosult személyek két típusa

Társaságon belül történő üzletrész átruházás

Üzletrész átruházása társaságon kívüli személyre

Ingyenes üzletrész átruházás

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!