Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Milyen esetekben szükséges meglépni a szlovák ÁFA – DPH regisztrációt?

Nagyon leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy akkor kell Szlovákiában DPH (szlovák ÁFA) fizetésre regisztrálni, ha a teljesítés helye Szlovákiában van és nincs kire átruházni az adófizetési kötelességet.

 

Szlovák ÁFA DPH regisztráció

Szlovák ÁFA DPH regisztráció

 

A leggyakoribb példákon szemléltetem a témát

  • A Szlovákiai vásárokon, piacokon, fesztiválokon történő alkalmi árusítás folyamán nincs kire átruházni az adókötelességet, hiszen a vásárlók itteni magánszemélyek. Így a magyar kézműves, illetve a magyar kereskedő Szlovákiában köteles adófizetésre regisztrálni. Szlovák adót kell felszámolni az értékesített árura, amit a szlovák állam felé be is kell fizetni. A témáról részletesen egy másik cikkben írtam.
  • Egyre elterjedtebb a webshopok által másik országba kiterjesztett távértékesítés, amely által a másik országban élő magánszemélyek küldemény formában kapják meg az általuk megrendelt árut. Amennyiben a Szlovákiába határon át küldött áru értéke eléri a 35.000 EUR-t egy naptári évben, szükséges megtenni a hozzáadottérték-adó regisztrációt. Szlovák adót kell felszámolni az értékesített árura, amit a szlovák állam felé be is kell fizetni. A témáról részletesen itt lehet olvasni.
  • Az építőipari tevékenység folyamán, ha a megrendelő szlovák HÉA adóalany, neki kell megfizetni a hozzáadottérték-adót (DPH-t / szlovák ÁFA-t) az általa igénybevett szolgáltatásból. Viszont ha az építőipari szolgáltatást magánszemély veszi igénybe, vagy a megrendelő nincs letelepedve Szlovákiában, nem lehet átruházni rá az adófizetés kötelességét. Így a magyar építőipari vállalkozásnak kell Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrálni. Itt fontos megjegyezni, hogy ezt a regisztrációt a tevékenység végzése előtt kell meglépni és a DPH (szlovák ÁFA) megfizetésére vonatkozik. Nem függ össze az állandó telephely keletkezésével, ami a jövedelemadó fizetésre vonatkozik, és amely az építőipari tevékenység végzése esetében 12 hónap a két ország közötti kettős adózás elkerüléséről szóló megállapodás értelmében. A témával kapcsolatban írtam egy ötrészes cikksorozatot.
  • Amennyiben magyar színjátszó csoportok, zenekarok, énekkarok vagy egyéb kulturális intézmények saját szervezésben jönnek a Szlovák Köztársaság területén belül előadásokat tartani, nekik is szükséges hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrálni. Mivel nincs kire átruházni az adókötelességet. Ebben a cikkben írtam részletesen a határon túli kulturális rendezvények DPH / ÁFA vonzatáról.
  • A határon túli oktatásnál, amennyiben magánszemélyeknek nyújtott a szolgáltatás, a teljesítés helye ott van, ahol az oktatás történik. Tehát ha a magyar vállalkozás Szlovákia területén nyújt oktatási szolgáltatást, mielőtt ezt tenné, regisztrálnia kell szlovák hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre. Szlovák adót kell felszámolni a szolgáltatásra, amit a szlovák állam felé be is kell fizetni.

Mi szükséges a DPH / szlovák ÁFA regisztrációhoz

A hozzáadottérték-adó regisztrációhoz be kell nyújtani a kitöltött kérvény formanyomtatványát, a vállalkozás hiteles cégkivonatát, egyéni vállalkozó esetében a vállalkozási igazolványt, kulturális, illetve oktatási intézmény esetében az alapító okiratot vagy egyéb működési engedélyt.

Az említett dokumentumok nem lehetnek három hónapnál régebben kiállítva és szükséges a hiteles szlovák nyelvű fordításukat is mellékelni.
Továbbá szükséges a bankszámla vezetéséről egy bankigazolás, amelyben IBAN formátumban van feltüntetve a vállalkozás által használt bankszámla, a számlavezető bank SWIFT (BIC) kódja, a bank neve és teljes címe.

A DPH (szlovák ÁFA) regisztráció igénylése céljából kattintson a képre:

Adóbevallások elektronikus benyújtása

Az adóbevallást és az ellenőrző nyilatkozatot havi szinten kell benyújtani, mégpedig a következő hónap 25.-ik napjáig. A benyújtást kizárólag elektronikus úton lehet megtenni vagy az adóhatóság portálján, vagy az erre a célra létrehozott eDane applikáció által.

Az elektronikus kommunikáció a szlovák adóhatósággal többféle módon is megoldható:

  • a vállalkozás törvényes képviselője, illetve az egyéni vállalkozó regisztrál a szlovák adóhatóság portálján és megköti az adóhatósággal az elektronikus szolgáltatásokra vonatkozó megállapodást,
  • vagy meghatalmazás által egy szlovák szakemberre bízza az adóbevallás és az ellenőrző nyilatkozat benyújtását.

Jövedelemadó fizetése továbbra is Magyarországon

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a hozzáadottérték-adó regisztráció meglépése után a magyar cég vagy egyéni vállalkozó csupán a DPH-t, tehát a szlovák ÁFA-t fogja Szlovákiában fizetni. A társasági adót vagy az egyéni vállalkozásra vonatkozó adózási formán belül kivetett jövedelemadót a saját hazájában kell megfizetni a vállalkozásnak a Szlovákiában elért nyereségéből is, amennyiben nem keletkezett Szlovákiában állandó telephelye.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.11.12.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!