Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A sikeres online vállalkozáshoz nem csupán kiváló webáruház és kiváló termékek szükségesek, hanem az is, hogy a számlázás webáruházból az előírásoknak megfelelően történjen.

A legnagyobb kihívás a webáruházak számára a megrendelési és számlázási folyamat lehető leghatékonyabb kidolgozása és beállítása. Ennek a folyamatnak meg kell felelnie a számviteli és adózási követelményeknek nem csak az üzemeltető saját hazájában, hanem a vevők országában is. Lehetőleg minél jobban automatizált legyen az egész folyamat.

 

Számlázás webáruházból külföldi vásárlóknak

 

Hogy a számlázás webáruházból külföldi vásárlóknak melyik ország szabályai szerint történik, az attól függ, mekkora forgalmat bonyolít a webáruház az adott országban élő magánszemélyek felé. Tehát melyik országban van a teljesítés helye.

Egyszerűség kedvéért magánszemélyek közé sorolom azokat az intézményeket, civil szervezeteket, vagy akár vállalkozásokat is, amelyek nem hozzáadottérték-adó fizetők, tehát nem rendelkeznek közösségi adószámmal a saját országukban.

A hozzáadottérték-adó fizetők felé a hagyományos közösségen belüli értékesítésre vonatkozó szabályok alapján kell kiállítani a számlát.

Mit kell tartalmaznia a vevő felé kiállított számlának, ha a webáruházat üzemeltető vállalkozás még nem rendelkezik a másik ország közösségi adószámával, és mit, ha már igen – erről szól a cikk.

A cikk további tartalmából

Mit értünk távolsági értékesítés alatt

Terméket értékesít a webáruház, vagy elektronikus szolgáltatást nyújt

Webáruházak adózása jelentősen módosul 2021-ben

Számla fogalma

Melyik közösségi adószám kerüljön a számlára

Mit kell feltüntetni a számlán szlovák előírások szerint

Fordított esetben is hasonló a helyzet

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!