Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2019. január 1.-től új adónemet vezetnek be Szlovákiában – ez lesz a biztosítási adó. Az adó mértéke 8% a befizetett biztosítási díj után. Felváltja a jelenlegi illetéket, amelyet a biztosító társaságok fizetnek.

 

Ont_is_erinti_az_uj_biztositasi_ado_bevezetese

 

Az új adónem nem vonatkozik az életbiztosításokra. Azokra a nem életbiztosítás típusú kötvényre vonatkozik, amelyek kockázata Szlovákiában van. Ide tartozik

  • a vagyonbiztosítás,
  • az utazási biztosítás,
  • a felelősségbiztosítás,
  • a balesetbiztosítás (kivéve, ha az életbiztosítás része),
  • a casco biztosítás.

Kivétel a gépjárművekre vonatkozó kötelező felelősségbiztosítás, amelyre továbbra is a 8% biztosítási illeték vonatkozik.

A biztosítási adó fizetője nem csak a biztosító lesz, hanem lehet a biztosított is

A biztosítási adót elsősorban a biztosítási ágazatban érdekelt jogi személyek fogják fizetni. Ezek nemcsak Szlovákiai székhellyel rendelkező biztosító társaságok lehetnek, hanem az EU tagállamok biztosítótársaságai is, de a harmadik országbeli biztosító társaságok EU-ban elhelyezett fióktelepjei.

Olyan biztosítás is adó alá esik, amelyet Szlovákiában fiókteleppel nem rendelkező harmadik országbeli biztosító kötött, miközben a kockázat Szlovákiában van. Ilyen esetekben a biztosítási adót a szerződő (a kötvény tulajdonosa) köteles megfizetni. A biztosított köteles megfizetni a biztosítási adót például olyan esetben is, amikor a külföldi jogi személy (általában az anyavállalat) harmadik országbeli biztosító társasággal köt biztosítást a Szlovákiai fióktelepének, illetve telephelyének kockázatára.

Mikor keletkezik az adófizetési kötelesség

Az új biztosítási adó a korábban kötött biztosítási szerződésekre is vonatkozik.

Az 595/2003 számú jövedelemadó törvény az adókötelesség keletkezésének három lehetőségét teszi lehetővé:

  • a biztosítási díj fizetése befogadásának napját,
  • a biztosítási díj követelésének könyvelésbevétele napját,
  • a biztosítási díj fizetési határidőjének napját,

miközben az adófizetőnek joga van az egyik lehetőség mellet dönteni. A választott döntését viszont legalább nyolc egymást követő adózási időszakban fenn kell tartani.

Az adózási időszak megfelel a naptári negyedévnek. Az adóbevallás benyújtásának határideje a naptári negyedévet követő hónap utolsó napja.

Magánszemélyre is vonatkozhat az új adó

Aki úgy gondolja, hogy a biztosítási adót megkerülheti az által, hogy külföldi biztosító társasággal köt biztosítást, nem vonja ki magát e kötelesség alól. Ilyen esetben maga válik adófizetővé.

Vegyük példának, hogy egy szlovák állampolgár Magyarországon dolgozik, miközben az állandó lakóhelye a családjával együtt Szlovákiában van. Már néhány éve balesetbiztosítást kötött magyar biztosító társasággal és rendszeresen fizeti a biztosítási díjat. A szlovák állampolgárnak jelentkeznie kell a lakóhelye alapján illetékes adóhatóságnál biztosítási adó fizetésére. Minden olyan biztosítási díjat, amelyet 2018. december 31. követően fog fizetni, be kell vallani a szlovák adóhatóság felé és meg kell fizetni a 8% adót. Ez természetesen megdrágítja a balesetbiztosítást olyan összeggel, ami éves szinten gyakorlatilag egyhavi biztosítási díjnak felel meg.

Vállalkozókat is érintheti

Hasonlóképen mint az előző esetben, minden olyan biztosítási viszonyra is vonatkozhat a biztosítási adó, amelyet külföldi biztosító társasággal kötöttek meg csak azért, mert Szlovákiában semelyik biztosító társaságnál nem lehet, vagy a múltban nem lehetett megkötni az adott típusú biztosítást.

Szlovákiában például egyik társaság sem biztosítja a méheket, a jachtok bérbeadásánál fizetendő kauciót, professzionális sportolókat, vagy némely típusú felelősségbiztosítást.

A biztosítási díjak emelése várható

A biztosítottakat 10 héttel a biztosítási időszak vége előtt tájékoztatják a biztosító társaságok a biztosítási díj változásáról. Így a biztosítottaknak elég idejük lesz eldönteni, hogy elfogadják-e az új biztosítási díjat, vagy nem.

A biztosítás megszűnésére vonatkozó szabályok is módosulnak. Mégpedig olyan esetben, ha a biztosított, illetve a szerződő fél a biztosító társaság fizetési felszólításának kézbesítésétől egy hónapon belül nem fizeti be a biztosítási díjat, illetve ha a biztosító társaság a törvényben megszabott időn belül nem küld neki ilyen felszólítást.

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.09.03.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!