Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Tekinthető-e kapcsolt vállalkozásnak a tulajdonos, mint természetes személy és a szlovák cége? Ha igen, mit kell szem előtt tartani? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikkem. Főképpen arra kihegyezve, ha a tulajdonos kezében van az ügyvezetés a saját cégben.

A tulajdonosnak különböző jogviszonyai lehetnek. Lehet a cég ügyvezetője, amiért kaphat díjazást, vagy díjmentesen láthatja el a feladatokat.  Létrehozhat akár munkaviszonyt is saját magával a saját cégében. Alkalmi feladatok ellátására akár munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás valamelyik formáját választhatja. Ebben a cikkben nem az egyes jogviszonyok anyagi előnyösségéről lesz szó.

 

Munkaviszony, ill. ügyvezetés a saját cégben – transzferár szabályok

 

A szlovák cég kerülhet olyan helyzetbe, hogy további anyagi forrásokra van szüksége. Ezt részben megoldhatja a tulajdonos, méghozzá többféle módon. Emelheti a jegyzett tőkét, tőkealapot hozhat létre, vagy tagi kölcsönt adhat a saját cégének. Vajon ezek közül melyikre vonatkoznak transzferár szabályok?

Hasonlóképpen a tulajdonos vehet ki kölcsönt a saját cégéből. Ebben a cikkben arra szeretném a hangsúlyt fektetni, hogy a tulajdonos és a cége között bonyolított különböző típusú ügyletek milyen esetben tartoznak transzferár szabályozás alá.

A cikk további tartalmából

Transzferár szabályozásról dióhéjban

Ellenőrzött ügylet

Kapcsolt vállalkozás

Kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e az ügyvezetés a saját cégben?

Ügyvezetői díjazás szokásos piaci értéke

Furcsa helyzetbe kerülünk

Munkaviszony saját cégben

A cég vagyonának használata magáncélra

A tulajdonos nyújt kölcsönt a cégnek

A társaság nyújt kölcsönt a tulajdonosnak

Jó hír a kisebb vállalkozók számára

Szellemi tulajdonra vonatkozó jogdíjak fizetése

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!