Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Egyértelmű, hogy csak akkor érdemes szlovák cégre vásárolni autót, ha a cégnek telik rá. Vagy tud annyi profitot termelni, hogy törleszteni tudja a gépjármű vásárlás céljából felvett hitelt és annak kamatait.

Nem kérdés, hogy a gépjármű a vállalkozás tulajdonába kerüljön, ha napi szinten hozzájárul a vállalkozás működéséhez. Például szállítmányozás, étel kiszállítás, de rengeteg hasonló tevékenységnél nélkülözhetetlen a céges kocsi.

Vannak viszont olyan vállalkozások, amelyek tulajdonosai ritkán mennek szolgálati útra. Ilyenek például a könyvelők, akiknek az ügyfeleik eljuttatják a könyvelendő bizonylatokat. Hasonlóképpen egy fordító is általában a gépe mellett dolgozik és ritkán jut el üzleti útra.

 

Milyen esetben érdemes szlovák cégre vásárolni autót?

 

Azért írok „vállalkozásról”, mivel a cégek (Kft-k, RT-k) és az egyéni vállalkozók, illetve az önálló kereseti tevékenységet folytató személyek egyformán érvényesíthetik az adóköltségeket a vállalkozásban. Szlovákiában az 595/2003 számú jövedelemadó törvény szabályozza személyi jövedelemadót, ill. a társaságiadót és az ezek kiszámítása során érvényesíthető költségeket.

Ebben a cikkben azoknak a vállalkozóknak igyekszem adni néhány támpontot, akik saját céget vezetnek, vagy egyéni vállalkozást működtetnek Szlovákiában.

A cikk további tartalmából

Mit értünk „céges autó” alatt

Üzleti utak és magánutak közötti arány

A vásárlás után visszaigényelhető DPH (szlovák ÁFA)

Lízing

Értékleírások

Példa

Üzemeltetési költségek

Üzemanyag költségei és az útnyilvántartás

Bonyolult adminisztráció

Ügyvezető, ill. munkavállaló bizonyos esetekben magáncélra is használhatja a céges autót

Magántulajdonban lévő autó használata üzleti utakra

Gépjárműadó

Konklúzió

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!