Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Újév után, azaz 2022. január 1-től már nem lesz feltétlenül szükséges papírformában archiválni a számviteli bizonylatokat. A számvitel digitalizálása és az erre vonatkozó új szlovák számviteli szabályok lehetővé teszik, hogy az egyes bizonylatokat digitalizáltan alakítsuk át számviteli nyilvántartási tételekké és így tartsuk meg éveken át.

Régóta vártuk ezt a módosítást, hogy ne kelljen mindent nyomtatni, papír formában tárolni. Nem lesz szükség „minősített átalakításra” (szlovákul „zaručená konverzia”), mely eddig gátolta a számviteli bizonylatok digitalizálásának szélesebb elterjedését. Elég lesz egyszerűen csak szkennelni a bizonylatokat.

Milyen előnyöket hoz a számvitel digitalizálása – szlovák számviteli szabályok 2022-től 
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A törvénymódosítás nem csupán a vállalkozókat kötelezi majd arra, hogy a beszámolókat közzé tegyék az erre vonatkozó központi nyilvántartásában. Ez főképpen a civil szervezeteket fogja érinteni. Számukra is további szabályokat vezet be a beszámolók tartalmát illetően.

A cikk további tartalmából

Számviteli nyilvántartási tételek

Lényeges változás, amire vártunk

Számviteli bizonylatok archiválása

Aminek kimondottan örülünk

Külföldi személy vállalkozása Szlovákiában

Számvitel és beszámoló

Saját tőke és tartozások meghatározása

Leltározás

Beszámolók nyilvántartása

Szankciók mértéke is módosul

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!