Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Külföldi állampolgár foglalkoztatása Szlovákiában viszonylag egyszerűen lehetséges, amennyiben EU tagállam, vagy EGT-hez tartozó állam, illetve Svájci állampolgárról van szó. Amennyiben ú.n. harmadik ország állampolgárának foglalkoztatására kerülne sor Szlovákiában, ez esetben bonyolultabbak a feltételek és az eljárás.

Azokat a feltételeket, amelyek mellett külföldi állampolgárt vagy hontalan személyt munkaviszonyban lehet foglalkoztatni Szlovákiában, a Munka Törvénykönyve, a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény és a foglalkoztatási szolgáltatásokról szóló törvény határozza meg. A cikkben arról írok, hogy a tartózkodással kapcsolatban milyen lépéseket szükséges megtenni.

 

Külföldi állampolgár foglalkoztatása Szlovákiában – hová szükséges bejelenteni

 

A Szlovák Köztársaság területén történő foglalkoztatás során nagy valószínűséggel a munkavállaló itt is fog tartozni a társadalombiztosítási rendszerbe. Az ezzel kapcsolatos bejelentésekről is szó van a továbbiakban.

Ebben a cikkben csak az EU tagállamok polgárainak foglalkoztatásával kapcsolatban adok néhány hasznos tippet. A leírtak vonatkoznak a magyar állampolgárok szlovák cég általi foglalkoztatására. Például abban az esetben is, ha a saját szlovák cégében alakít ki munkaviszonyt egy magyar állampolgár.

A cikk további tartalmából

Munkavállalási engedély

Külföldi személy

Az idegenek tartózkodására vonatkozó szabályok

Tartózkodási engedély

Társadalombiztosítás az EU tagállamokban

Társadalombiztosítás Szlovákiában

Külföldi állampolgár egészségbiztosítása Szlovákiában

Szociális biztosítás

Adóhatóság

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!