Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Nem egy magyar vállalkozó keresett már fel engem azzal, hogy vásárolt egy szlovák céget (SRO-t) és könyvelőt keres, mivel itt az ideje benyújtani a DPH (szlovák ÁFA) bevallást.
Akkor derült ki-a vállalkozó kellemetlen meglepetésére-hogy ő valójában nem olyan céget vásárolt, ami teljes körű DPH (szlovák ÁFA) fizető és így nem igényelheti vissza a számlák alapján kifizetett DPH-t.

Mi a különbség?

Szlovákiában kétféle DPH (szlovák ÁFA) regisztráció létezik. Az egyik a teljes körű DPH (szlovák ÁFA) fizető státusz, amikor az adóalany visszaigényelheti az általa befizetett DPH-t, amit az áruk vásárlásánál és a szolgáltatások igénybevételénél fizetet. Ilyen típusú regisztrációnál rózsaszín kiskártya igazolja a DPH (szlovák ÁFA) fizető státuszt. Ezen a rózsaszín kiskártyán van feltüntetve az adóalany közösségi adószáma, ami SK-val kezdődik és további 10 számjegyből áll.
Ugyanúgy néz ki az adószáma a másik típusú regisztrációval rendelkező vállalkozásnak is, tehát SK-val kezdődik és további 10 számjegyből áll, csupán a részleges DPH fizetésre történő regisztrációt igazoló kiskártya színe fehér. A nemzetközi VIES rendszerben történő ellenőrzés folyamán sem derül ki a különbség, mivel a visszaigazolás csak arról szól, hogy az adószám érvényes. Pedig a különbség abban rejlik, hogy a fehér adókártya tulajdonosa nem igényelheti vissza a befizetett DPH-t (szlovák ÁFA-t). Ezt a fajta regisztrációt azok igénylik, akik külföldre nyújtanak, ill. külföldről vesznek igénybe szolgáltatásokat, vagy külföldről vásárolnak árut ÁFA-mentesen és Szlovákiában fizetik be beszerzésre vonatkozó DPH-t (szlovák ÁFA-t).

Mi ebből a tanulság?

Szlovák cég vásárlása estén fokozottan kell odafigyelni arra, hogy milyen DPH (szlovák ÁFA) regisztrációval rendelkezik az vásárolt cég. Amennyiben nem teljes körű adófizetésre regisztrált a vásárolt cég, nem lehet visszaigényelni az adót.

 

Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2016.08.19.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!