Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A jogviszony azonosító jel (szlovákul „identifikačné číslo právneho vzťahu) 2021. január 14-én lett elérhető a szociális biztosító rendszerében. Ettől az időponttól kezdve minden szociális biztosítóval történő kommunikációnál szükséges feltüntetni.

 

Jogviszony azonosító jel bevezetése a szociális biztosítónál

 

A szociális biztosító e-mailben és sms-ben is tájékoztatta a munkáltatókat, illetve azok bérszámfejtő munkatársait a jogviszony azonosító jel közzétételéről és ennek kötelező használatáról.

Mire szolgál a jogviszony azonosító jel

Ez az azonosító szám valójában minden munkavállaló minden egyes munkaviszonyánál egyedi. Az új munkaviszony, illetve szolgálati viszony szociális biztosítóba történő bejelentésénél hozza létre automatizáltan a rendszer.

Amennyiben valakinek egy munkáltatónál két különböző jogviszonya is van, ilyen esetben két különböző azonosító jelet kap.

2021-ben a szociális biztosításra fizetett járulékok, hasonlóképpen, mint az egészségbiztosítási járulékok, éves szinten elszámolásra kerülnek. Ezt az elszámolást majd 2022-ben fogja elvégezni a szociális biztosító. Hogy ezt az éves elszámolást elvégezhesse, ezért volt szükséges bevezetni minden egyes munkaviszonyhoz és szolgálati viszonyhoz egy egyedi azonosító jelet.

Hol található a jogviszony azonosító jel

A jogviszony azonosító jel a szociális biztosító elektronikus rendszerébe történő bejelentkezés után található. A felhasználó, aki egy adott munkáltató képviseletében lép be a rendszerbe, a „Register” fülön találja a megfelelő listákat. A munkáltató összes munkavállalójának azonosítóit egy kattintásra le lehet tölteni .csv formátumban.

Hol kell feltüntetni a jogviszony azonosító jelet

Az újonnan létesített jogviszony bejelentése után a szociális biztosító rendszere haladéktalanul közzé teszi a jogviszony azonosító jelét.

Ezt a jelet a munkáltató a következő formanyomtatványokon köteles feltüntetni:

  • a természetes személy regisztrációs űrlapján bármilyen változás bejelentésénél, illetve a jogviszony végének lejelentésénél,
  • a havi szintű rendszeres jövedelmek kimutatásánál,
  • a havi szintű rendszertelen jövedelmek kimutatásánál.

Új formanyomtatványok

A változással kapcsolatban új formanyomtatványokat kell majd használni úgy az új munkaviszony bejelentésénél („RLFO”), mint a havi adatok elektronikus beküldésénél („MV”, „VP”).

A formanyomtatványokat és főképpen azok .xml változatait a bérszámfejtési szoftverek fejlesztői január folyamán beállítják a szoftverekbe. Így február elején már az új nyomtatványok, zaza elektronikus űrlapok által kell beküldeni a januári adatok kimutatását.

A munkavállalók hogyan szereznek róla tudomást

Nyilván a jogviszony azonosító jel elsősorban a munkáltatók és a szociális biztosító közötti kommunikációnál fontos. Viszont a munkavállalónak is tudnia kéne a saját munkaviszonyára vonatkozó azonosító jelet. Hiszen nem is ritkán fordul elő, hogy a munkavállalónak egy naptári évben akár 2-3 munkáltatója is van. Akár párhuzamosan, akár egymás után.

A jogviszony azonosító jelét a munkáltató közli a munkavállalókkal.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.01.17.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!