Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az eddigi ingyen ebéd a gyermeknek általánosságban megszűnt 2021. augusztus 1-től. Erről a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma hatáskörébe tartozó támogatásokról szóló törvény módosítása rendelkezik. Emelkedett viszont a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz. Csakhogy erre nem minden szülő jogosult.

A gyakorlatban olyan helyzet keletkezett, hogy épp a legjobban rászoruló gyermekek maradtak volna meleg ebéd nélkül. Így az említett törvénymódosítás különböző kivételeket tartalmaz.

 

Ingyen ebéd a gyermeknek vagy adóbónusz a szülőnek?

 

Adóbónusz gyermekekre

A gyermekekre érvényesíthető adókedvezményről és annak 2021-ben érvényes változásáról már korábban részletesen írtam. Itt csak megemlítem, hogy 2021. július 1-től a gyermekekre adókedvezményként érvényesíthető összeg három sávos lett:

  • 6 éves életkor alatti gyermekre havonta 46,44 euro,
  • 6 és 15 év közötti gyermekre havonta 39,47 euro,
  • 15 életévét betöltött, tanulmányait folytató gyermekre havonta 23,22 euro.

A gyermekekre vonatkozó adóbónuszt csak az a szülő érvényesítheti, akinek a naptári évben az adóköteles jövedelme eléri legalább a minimálbér hatszoros összegét.

Emelték az étkezési támogatás összegét, de…

Az étkezési támogatást meghagyták azoknak a gyermekeknek, akiknek szülei nem dolgoznak. Vagy olyan alacsony a jövedelmük, hogy ez miatt nem jogosultak adókedvezményre.

A Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma 1,20 euróról 1,30 euróra emelte a támogatás jelenlegi összegét. Ezzel egyidejűleg, tekintettel a jövedelemadó törvény módosítására, kiigazították az étkezési támogatás feltételeit.

Ingyen ebéd a gyermeknek új feltételekkel

Bizonyos esetekben a szülő egyszerre kaphat emelt adókedvezményt és ingyenes ebédet gyermeke számára.

Például egy hatéves kort betöltött és óvodába járó gyermek esetében, ahol a gyermekek több mint fele anyagilag rászorult kategóriába tartozik. Vagy olyan gyermek esetében is lehetséges, aki maga is anyagi rászoruló, vagy akinek szülei nem keresnek többet a létminimumnál.

Az óvoda utolsó évében járó hatéves gyermek szülei, akik nem tartoznak az említett kategóriába, magasabb adóbónusz vagy ingyen ebéd közül választhatnak. További példákat itt nem részletezem. Hasonló lehetőségek vannak az idősebb gyermekeknél is.

A bérszámfejtőknek több lett a tennivalója

Mivel nem minden szülő tájékozott ezekről a változásokról, esetleg a rá vonatkozó kivételekről, a bérszámfejtőnek nem árt előre gondolkozni. Ha ugyanis a szülő nem jogosult rá és igénybe venné az ingyen ebédet és az adóbónuszt is párhuzamosan, később szankcióval együtt kéne visszafizetni a támogatást. Az adóbónusszal kapcsolatban meg adócsalást követne el, ami szintén büntetendő.

Ezért ajánlott a bérszámfejtőknek írásban nyilatkoztatni a szülőt, hogy tisztában legyen a helyzetével és ennek tükrében a saját döntésével.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.08.30.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!