Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Minden olyan személynek, aki az előző naptári évben ingatlan tulajdonosává vagy kezelőjévé vált, január 31.-ig kell benyújtani ingatlanadó bevallást.

 

Ingatlanado Szlovakiaban

 

A helyi adókról szóló törvény szabályozza

Az ingatlanadóról az 582/2004 számú helyi adókról, valamint a háztartási hulladék és az építési törmelék helyi illetékéről szóló törvény rendelkezik.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden település önkormányzata szabja meg rendeletben a saját vonzáskörében érvényes adó mértékét.

Ingatlanadó tárgya

Az ingatlanadó tárgyát képezi

  • a földadó,
  • az építményekre kivetett adó,
  • a lakásokra és a lakóházakban található nem lakáscélú ingatlanokra kivetett adó.

Adózási időszak

Az adóidőszak egy naptári év. Az ingatlanadó jellegzetessége, hogy az adott naptári évre vonatkozóan előre kell befizetni.

Adófizető

Az ingatlanadó fizetője minden olyan természetes személy és jogi személy, aki az előző évben lett tulajdonosa, illetve az adott év január 1.-hez

  • tulajdonosa,
  • bérlője,
  • kezelője,
  • használója

a fent felsorolt ingatlanok bármelyik típusának.

Adóalap és az adó mértéke

Az adó mértékét az önkormányzatok szabják meg rendelet által. Ez annyit jelent, hogy minden településnek más-más az egyes ingatlanokra vonatkozó adók mértéke. Az adó számításának alapját az ingatlan területe képezi.

A másik jellegzetesség az ingatlanadónál az, hogy az adózó az adóbevallás benyújtásánál nem számítja ki az adót, csupán közli az ingatlanra vonatkozó adatokat. Az adó összegét az önkormányzat fogja kiszámítani és határozatban (levélben) közli az adózóval. Az adó befizetési határidejét vagy megszabja az önkormányzat a határozatban, vagy a határozat átvételétől számítót 15 napon belül fizetendő az ingatlanadó.

Adóbevallás benyújtásának kötelessége

Az adóbevallást csak abban az esetben szükséges benyújtani, amikor először keletkezett ingatlanadó fizetési kötelesség. Tehát 2019. január 31.-ig olyan természetes személy vagy jogi személy köteles benyújtani ingatlanadóra vonatkozó adóbevallást, amely 2018-ban vált az ingatlan tulajdonosává, bérlőjévé, kezelőjévé, illetve használójává.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.01.21.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!