Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A gyakorlatban sokszor nem is tudatosítjuk, hogy vállalkozóként felelősségre vonhat bennünket az adóhatóság, ha a beszállító nem fizeti be a hozzáadottérték-adót. A törvény egy külön paragrafusban rendelkezik az adófizetési garanciavállalás feltételeiről. És persze arról is, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne legyünk felelősségre vonhatók, ha az üzleti partnerünk valamilyen oknál fogva nem teljesítette a kötelességét.

Bizonyos garanciavállalás már kezdettől fogva, azaz 2004-től rögzítve volt a szlovák hozzáadottérték-adó törvényben. 2012-től módosították az erre vonatkozó rendelkezést, de ez sem volt teljesen egyértelmű. Tíz évvel később, azaz 2022. január 1-től viszont törvénybe iktattak olyan szabályokat, amik egyrészt bonyolítják a vállalkozó tevékenységét, de másrészt védelmet is nyújtanak számára.

Hogyan érinti a vállalkozót az adófizetési garanciavállalás a beszállítójával szemben? 
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Még az előző évben, azaz 2021. november 15-ig minden hozzáadottérték-adó fizetőnek be kellett jelentenie az adóhatóság felé azokat a bankszámlákat, amelyeket a vállalkozás során használ. Nálunk sem nem mindenki érti, hogy ez miként függ össze az adófizetési garanciavállalással. Hát még a külföldiek!

Pedig rájuk is vonatkozhatnak ezek az előírások, ha szlovák adószámmal rendelkeznek, vagy ha szlovák üzleti partnernek fizetnek.

Ebben a cikkben részletesen leírom, mik a garanciavállalás feltételei és hogyan kéne eljárnunk annak érdekében, hogy ne legyünk felelősségre vonhatók. 

A cikk további tartalmából

Adófizetési garanciavállalás néhány szóban összefoglalva

Törvénymódosítással 2022-től pontosították a feltételeket

Gyakran feltett kérdések

Az alanyi mentes megrendelőt is illeti az adófizetési garanciavállalás a beszállítójára vonatkozóan?

Azokra a számlákra is vonatkozik a garanciavállalás, amelyek fordított adózással lettek kiállítva?

Ha olyan bankszámlára utalja a pénzt a megrendelő, amit a szállítója, illetve a szolgáltatás nyújtója nem jelentett le az adóhatóságnak, automatikusan felel a nem befizetett adóval kapcsolatban?

Mely számlákra vonatkozik a garanciavállalás?

Szlovák adószámmal rendelkező külföldi vállalkozásokra is vonatkozik a garanciavállalás

Hogyan tudjuk leghatékonyabban ellenőrizni a szállító bankszámláját

Mit tehet a vevő, ha nem találja a szállító vállalkozásra használt bankszámláját a nyilvántartásban

Ez az ellenőrzés másra is jó lehet

Hogyan valósítható meg a „split payment” a gyakorlatban

Újabb bonyodalmak keletkezhetnek

Mi történik azután, hogy a megrendelőre hárul a garanciavállalás

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!