Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Nemrég kaptam olyan kérdést egy Magyarországi zenekartól, hogy hol kell megfizetni a hozzáadottérték-adót és hogyan kell eljárni, amennyiben Szlovákiában tartanak koncertet saját szervezésben.

A továbbiakban leírtak nem csak egy zenekari fellépésre vonatkoznak, hanem bármilyen kulturális rendezvényre, vagy oktatásra, amelyet egy Magyarországi gazdálkodási egység kíván a határt átívelve Szlovákiában folytatni.

A teljesítés helye Szlovákia

Valójában mindegy, hogy hol fogják a jegyeket kibocsátani és értékesíteni. A lényeg, hogy maga a rendezvény a Szlovák Köztársaság területén lesz megtartva. Így a teljesítés helye a hozzáadottérték-adó törvény értelmében Szlovákia. A szlovák HÉA (DPH) törvényben ez a szabály a 16.§ (3) bekezdésben található, mivel ez az elv az egységes EU szabályozás alapján került a szlovák törvénybe. Tehát a magyar zenekarnak Szlovákiában kéne hozzáadottérték-adóra regisztrálni és a jegyek árába felszámolni a 20% DPH-t, majd ezt bevallani és befizetni az itteni adóhatóság felé.

Jegyek kibocsátása

A kulturális rendezvényre kiállított jegyek „egyszerűsített számlának” minősülnek a 222/2004 számú DPH törvény 74.§ (3) bekezdése értelmében.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jegy ára nem haladja meg a 100 eur-t, a jegy nem kell hogy tartalmazza a vásárló adatait.

Mit kell kötelezően feltűntetni a kiállított jegyen

• a jegy kiállítójának (zenekar vagy egyéb vállalkozás) nevét, székhelyének, illetve vállalkozásának címét, adószámát – ez esetben a Szlovákiai hozzáadottérték-adó regisztrációs számát
• a jegy, mint egyszerűsített számla sorszámát
• a szolgáltatás megnevezését – tehát a kulturális rendezvény megnevezését, helyszínét és időpontját
• a hozzáadottérték-adó mértékét – 20%
• végösszeget (jegy árát) és a felszámított hozzáadottérték-adó összegét

Az egyszerűsített számlákról az előző cikkemben bővebben írtam:

Egy „kis cetli” alapján hogy lehet visszaigényelni a DPH-t?

Ki segít a magyar vállalkozónak megoldani ezeket a tennivalókat

Amennyiben az olvasottak alapján úgy döntene, hogy Önnek is szüksége van szlovák adóregisztrációra, tudok Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált regisztrációs folyamathoz, amelyben megtalálja és megkapja a további információkat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szótárat küldök.
Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.07.09.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!