Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A határon átívelő szolgáltatások olyan ideiglenes és alkalmi szolgáltatások a Szlovák Köztársaság területén, melyeknél a szolgáltató a székhelye országában kiadott engedély alapján tevékenykedik Szlovákiában.

Ilyen lehetőségük csak az EU / EGT tagállamokban letelepedett szolgáltatóknak van. A szolgáltatási irányelv (2006/123/EK) hatálya alá tartozó szolgáltatások ideiglenes nyújtására vonatkozik.

 

Határon átívelő szolgáltatások bejelentése

 

A határon átívelő szolgáltatások korlátozása

Arra a szolgáltatóra, aki külföldi engedély alapján szeretne szolgáltatást nyújtani a Szlovák Köztársaság területén, két szlovák törvény korlátozása is vonatkozik:

 • a belső piaci szolgáltatásokról szóló törvény (136/2010),
 • és a törvény a szakmai képesítések elismeréséről (422/2015).

Az értesítési (bejelentési) kötelezettség csak a szabályozott (kézműves iparűzési vagy engedélyhez kötött) szakmákhoz tartozó szolgáltatások nyújtására vonatkozik.

Példák

Néhány példa, milyen tevékenységeknél kell bejelenteni a külföldi vállalkozás által Szlovák Köztársaság területén ideiglenesen végzett szolgáltatásait:

 • magyar vendéglátóipari szolgáltató szlovák rendezvényen biztosít étkezést,
 • idegenvezető Szlovákia területén kíséri a külföldi turistákat,
 • építőipari szolgáltatások egész sora kézműves iparűzési tevékenység alá tartozik – kőműves munkák, tetőfedés, talajburkolás, ácsmunkák, vízvezeték szerelés, fűtésszerelés,
 • asztalos munkák,
 • kémények tisztítása és ellenőrzése,
 • fodrász, manikűr, pedikűr és kozmetikai szolgáltatások is a kézműves iparűzési tevékenységek közé tartoznak.

Bejelentési kötelezettség

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha másik tagállamban kiadott engedély alapján szeretne a vállalkozó olyan tevékenységet folytatni, ami Szlovákiában külön engedélyhez kötött (szlovákul „viazané živnosti”), akkor ez bejelentési kötelezettséggel jár. A Szlovákiában szabadon végezhető tevékenyégekre (szlovákul „voľné živnosti”) a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik.

Határokon átnyúló ideiglenes szolgáltatásnyújtás esetén a Szlovák Köztársaság területén erre a célra nem szükséges a szakmai képesítések honosítása (nosztrifikáltatása).

A vállalkozó benyújthatja az értesítést saját nyomtatványon, vagy ezen a minta űrlapon. A bejelentést még az első szolgáltatásnyújtás előtt szükséges megtenni.

Belső piaci információs rendszer – IMI

Az belső piaci információs rendszert a szolgáltatási irányelv hozta létre az EU-tagállamok illetékes hatóságai és az EGT-megállapodásban részes államok közötti adminisztratív együttműködés megkönnyítése és felgyorsítása érdekében.

Az rendszert elsősorban a szolgáltatási irányelv hatálya alá tartozó tagállamok határon átívelő szolgáltatások nyújtóival kapcsolatos információk cseréjére használják. A rendszerről és annak működéséről bővebben a Felhasználói útmutatban olvashat.

A bejelentés megtehető

 • személyesen vagy meghatalmazott személy által,
 • postai küldemény által,
 • elektronikusan a slovensko.sk központi ügyfélkapu által.

Hová kell benyújtani a bejelentést

A helyileg illetékes Vállalkozás Engedélyezési Hivatalhoz az szerint, hol lesz a szolgáltatás első ízben nyújtva. A személyes bejelentésnél megvárásra elintézhető. A bejelentés illetékmentes.

A benyújtáshoz szükséges csatolni

 • a vállalkozó, illetve cég képviselőjének személyi igazolvány másolatát,
 • a külföldön kiadott vállalkozási engedélyt,
 • a szakképesítési bizonyítvány hivatalosan hitelesített másolatát,
 • annak igazolását, hogy a szolgáltatást a szolgáltatónak nem korlátozták vagy nem tiltották el.

További tennivalók

A külföldi vállalkozó a fent említett bejelentési űrlap láblécében utalást talál két további kötelességre:

 • Amennyiben a Szlovák Köztársaság területén végzett tevékenységnél a hozzáadottérték-adó fizetési kötelesség nem ruházható át a szolgáltatás befogadójára, szlovák közösségi adószámért kell folyamodnia a külföldi vállalkozónak.
 • Amennyiben készpénzt fogad el a külföldi szolgáltató a Szlovák Köztársaság területén végzett szolgáltatásért, ezt online pénztárgép által rögzítenie kell.

 

Ha az Ön vállalkozásának is szüksége van szlovák közösségi adószámra, kattintson ide !

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat cikkajánlóra, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.05.24.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!