Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A vállalkozás céljából beszerzett eszköz hozzáadottérték-adója a feltételek betartása mellett visszaigényelhető. Az egyik legfontosabb feltétel az, hogy a befektetett eszköz (pl. ingatlan, gépjármű, gyártási gépsor, stb.) teljes mértékben vállalkozási célokra legyen használva.

Ha egy céges gépjárművet, amelynek a beszerzésénél visszaigényelték a DPH-t (szlovák ÁFA-t), később magáncélra is fognak használni (mindegy, hogy a vállalkozás tulajdonosa, vagy egy alkalmazott), vissza kell fizetni az adóhatóság felé a hozzáadottérték-adó egy részét.

 

Ha módosul a befektetett eszköz felhasználási célja, vissza kell fizetni a levont adót

 

Lehet, hogy már a céges autó üzembehelyezésénél és számvitelbe vételénél számoltak azzal, hogy az autó magáncélra is használva lesz. A beszerzési értékben felszámított hozzáadottérték-adónak csak egy része lett visszaigényelve. Majd egy-két éven belül változott a magáncélra megtett utak aránya. A változás arányában szükséges kiigazítani a visszaigényelt adót is.

Amennyiben egy ingatlan, vagy annak egy része néhány évvel később nem csak vállalkozási célokat fog szolgálni, szükséges visszafizetni az államnak az ingatlan beszerzése során visszaigényelt DPH egy részét. A „más célra használat” megtévesztő lehet például a bérbeadásnál. Nem csak akkor kell a hozzáadottérték-adót módosítani, ha magáncélra is használják az ingatlant, hanem akkor is, ha nem adófizetőnek adják bérbe.

Mikor kell visszafizetni az adót és miként kell megállapítani, hogy mennyit – olvassa tovább a cikkben.

A cikk további tartalmából

Mit értünk befektetett eszköz alatt

Kétféle változás történhet az ingatlan felhasználást illetően

Ingatlan bérbeadása alapjában véve adómentes, de lehet adót is felszámítani

Buktatók az ingatlan bérbeadásánál

Mire figyeljünk a céges autónál

Példák

Adókorrekció kötelességének időtartama

Mikor kell visszafizetni az adót

Adókorrekció összegének számítása

Adókorrekció lízingelt eszközöknél

Cégeladás esetén a korrekció feltételei tovább érvényesek

Javaslat az adófizetőknek

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!