Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A belföldi fordított adózás a hozzáadottérték-adó – 222/2004 számú DPH (szlovák ÁFA) törvény rendelkezéseivel függ össze. Szlovákul „belföldi önadózásnak” nevezik (tuzemské samozdanenie).

 

 

Mit takar a belföldi önadózás fogalma

A belföldi fordított adózás, másszóval a belföldi önadózás olyan esetben érvényesül, amikor a szállító átruházza az adófizetés kötelességét a vevőre. Ez csak olyan esetben lehetséges, ha mindketten hozzáadottérték-adó (DPH/szlovák ÁFA) fizetők.

Az adófizetést nem lehet megoldani másként. Például a felek semmiképp nem egyezhetnek meg abban, hogy mégis a szállító, illetve szolgáltatás értékesítője fizetné az adót.

Így a vevő köteles megfizetni az adót a vásárolt áru és szolgáltatás értékéből. Amennyiben teljeskörű DPH fizető, jogosult visszaigényelni ezt a befizetendő adót, ha teljesülnek a DPH törvény 49.§ – 51.§ által támasztott feltételek.

Milyen esetekben érvényesül a belföldi fordított adózás

A szlovák hozzáadottérték-adó törvény a 69.§ (12) bekezdésében sorolja fel azokat a helyzeteket, amikor a vevő – a teljesítés befogadója köteles megfizetni az adót:

 1. belföldi fémhulladék és fémtörmelék értékesítés (a fémhulladék és fémtörmelék fogalmak meghatározása közvetlenül a törvény eme pontjában van leírva),
 2. az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeinek átruházása során,
 3. 5 évnél régebbi ingatlan, illetve ingatlan részének értékesítése belföldön, amely adóval történő értékesítéséről az eladó döntött a 38.§ (8) bekezdés értelmében,
 4. ingatlan kényszereladása végrehajtás, illetve felszámolás esetén,
 5. záloghitelező által értékesített áru, illetve biztosított tulajdonjog átruházás esetén,
 6. a Közös Vámtarifa 10 és 12 cikkelyekbe tartozó mezőgazdasági termékek értékesítése, amelyek változatlan állapotban nem végső felhasználásra lettek szánva, például gabonafélék, olajos magvak, ipari növények, illetve gyógynövények,
 7. a Közös Vámtarifa 72 cikkelyébe, konkrétan a 7301, 7308 és 7314 tételekhez tartozó áruk értékesítése fémhulladékon és fémtörmeléken kívül,
 8. mobiltelefonok értékesítése, miközben a számlában feltüntetett adóalap meghaladja az 5000 EUR-t,
 9. integrált áramkörök értékesítése, miközben a számlában feltüntetett adóalap meghaladja az 5000 EUR-t,
 10. építőipari tevékenység és építőipari munkák, amelyek a termékek statisztikai osztályozásának „F” részébe tartoznak.

A fentieken kívül belföldi fordított adózás érvényesül az színarany értékesítésénél, mely alapanyag minőségben illetve félkész áru minőségben eléri legalább a 325-ös tisztaságot a 69.§ (10) bekezdés értlemében, továbbá a befektetési arany értékesítésénél is a 69.§ (11) bekezdés értelmében.

Számlázás

Az értékesítő csupán a következő feltételek teljesülése esetén ruházhatja át az adófizetés kötelességét a vevőre:

 • a teljesítés helye belföldön, tehát a Szlovák Köztársaság területén van,
 • a szállító (értékesítő) és a vevő is teljeskörű hozzáadottérték-adó fizető a 4.§, 4b.§, 5.§, illetve 6.§ értélemében,
 • a fentemlített értékesítésekről van szó,
 • a számlán fel kell tüntetni azt a tényt, hogy belföldi fordított adózást alkalmaznak: „prenesenie daňovej povinnosti”.

Gubancot okozó szabályozás megoldva 2019-ben

2018-ban a vállalkozóknak figyelniük kellett arra, hogy hol vásárolnak lisztet, kávét, teát, gyümölcsöt, magvakat a saját vállalkozásuk felhasználására és milyen számlát kapnak.

Például ha egy étteremben elfogyott a rizs és gyorsan a szemközti boltban vásároltak néhány kilót, a pénztárgép által kiállított bizonylaton nem lehetett alkalmazni a fordított adózást. Az ilyen bizonylat nem tartalmazta a vevő adatait sem, amelyet a fordított adózásnál szükséges feltüntetni a számlán. Nem szerepelt a fordított adózásról szóló kötelező megjegyzés sem a pénztárbizonylaton.

A 2019-es hozzáadottérték-adó törvény módosítása során bevezették azt az egyszerűsítést, hogy a fent említett termékek esetén nem érvényesül a fordított adózás, amennyiben pénztárgép által kiállított egyszerűsített adóügyi bizonylatot kapott a vásárló.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.04.28.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!