Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Nem minden esetben érvényesül a fordított adózás az építőiparban.

vallalkozas_szlovakiabanEgyre gyakrabban fennáll az a helyzet, hogy egy Szlovákia területén található ingatlanon külföldi vállalkozások dolgoznak, tehát értékesítik a szolgáltatásaikat. Mint tudjuk, az építőipari szolgáltatás esetében a teljesítés helye abban az országban van, ahol az ingatlan található. A fordított adózás (reverse charge) érvényesül és a DPH (szlovák ÁFA) befizetésére a szlovák megrendelő köteles.

A helyzet azonban teljesen más, ha a fővállalkozó is Szlovákia szempontjából külföldi személy és az alvállalkozói is külföldi személyek.

A fővállalkozó nem köteles Szlovákiában DPH (szlovák ÁFA) fizetésre regisztrálódni, mivel az ő esetében a fordított adózás érvényes.
Olyan alvállalkozóra, aki külföldi személynek minősül Szlovákiában, viszont nem vonatkozik a fordított adózás. Ebben az esetben van egy kivétel, amikor a megbízónak, tehát a fővállalkozónak nincs Szlovákiában székhelye és mivel a szolgáltatás fordított adózás alá tartozik, ő tulajdonképpen a DPH (szlovák ÁFA) törvény hatályán kívül marad. Ezért kell ilyen esetben a külföldi alvállalkozónak Szlovákiában DPH (szlovák ÁFA) fizetésre regisztrálódni, mégpedig a munkák megkezdése, tehát a szolgáltatás nyújtása előtt. Ezt követően 20% DPH-val (szlovák ÁFA-val) fogja kiállítani a számláját a fővállalkozó felé.

 

 

Mi szükséges a regisztrációhoz

A DPH (szlovák ÁFA) regisztrációhoz szükséges egy friss (3 hónapnál nem régibb) okmányiroda által kiadott magyar cégkivonat eredeti példánya, vagy egyéni vállalkozó esetében vállalkozói engedély eredeti példánya, ezek szlovák hiteles fordítása és egy bankigazolás eredeti példánya a cég bankszámlájáról, ami tartalmazza a cég számlaszámát IBAN formátumban, a SWIFT (BIC) kódot és a bank teljes nevét és székhelyének címét. Továbbá ki kell tölteni a formanyomtatványt, azaz regisztrációs kérelmet az adóhatóság felé.

Szerző: Janok Júlia, 2015. október 13.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!