Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A 2022. július 1-től érvényes létminimumról a következő cikkben olvashat: Júliustól magasabb lesz a szlovák létminimum

.

Létminimum Szlovákiában olyan társadalmilag elismert havi szintű minimális jövedelemhatár, amely alatt egy természetes személy az anyagi szükséglet állapotába juthat.

A 2022-es minimálbérről egy újabb cikkben olvashat – kattintson ide! És letölthet egy hasznos ingyenes anyagot a szlovák bérszámfejtésről. 

A létminimum összegét minden évben július 1-jétől módosítják. A módosítás mértékét az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások egy főre eső nettó pénzjövedelem növekedési üteme, vagy megélhetési költségeinek növekedési üteme határozza meg, az alapján, hogy melyik alacsonyabb. Ezeket az adatokat a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala juttatja el a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumhoz.

Az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások megélhetési költségeinek növekedését meghatározó időszak az előző naptári év áprilisától a folyó naptári év áprilisáig tartó időszak.

Emelkedett a létminimum Szlovákiában – befolyásolja a 2022-es adószámok mértékét

A létminimum aktuális összegéhez van kötve több adózással kapcsolatos összeg. Ezek közül legjelentősebb a gyermekekre érvényesíthető adóbónusz, az adómentes összeg a személyi jövedelemadó számításánál és az egyes adósávok határainak összegei. Több szociális juttatás összege is a létminimumhoz, illetve annak növekedési mértékéhez kötődik.

A létminimumot minden évben július 1-jén módosítják, de a hozzá kapcsolódó juttatásokat vagy az adott év júliusában, vagy a következő naptári év januárjában módosítják, attól függően, hogy a juttatást, illetve a járulék módosítását a vonatkozó jogszabályi előírás miként határozza meg.

A cikk további tartalmából

Létminimum Szlovákiában 2021. július 1.től

Gyermekekre vonatkozó adóbónusz

Az egyes adókulcsokra vonatkozó értékhatárok

Természetes személy adómentes összege 2022-ben

Eltartott házastársra érvényesíthető adómentes összeg

Létminimum kihatása a szociális segélyekre

Szülői támogatás 2022. január 1-től

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!