Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egyszerűsített foglalkoztatás Szlovákiában szezonális munkavégzésre kiválóan alkalmas. A munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás egyik típusának speciális változata.

A munkáltatónak lehetősége van 2023. január 1-től rövid távú, szükség szerint végzett szezonális munkára történő foglalkoztatás esetén munkatevékenységi megállapodást kötni idénymunka elvégzésére – szlovákul „dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce”. Erre a Munka törvénykönyvének 228a.§ (1) bekezdés b) pontja ad lehetőséget.

Egyszerűsített foglalkoztatás által lehet idénymunkásokat alkalmazni 2023-tól
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A Munka Törvénykönyve kivételeket vezet be az öregségi nyugdíjra és a munkanélküliségi biztosítási díjra vonatkozó járulék-fizetése alól az idénymunka végzése során, mégpedig a társadalombiztosítási törvény alapján meghatározott összegben. A törvénymódosítás a munkáltatót terhelő adminisztrációs terheit is egyszerűsíti a munkavállaló nyilvántartásba vétele és a nyilvántartásból való törlése során.

A cikk további tartalmából

Hány órát dolgozhat ennek keretében a munkavállaló

Milyen munkavégzés tekinthető idénymunkának

Egyszerűsített foglalkoztatás alacsonyabb járulékfizetéssel jár

Járulékból levonható tétel összege

Munkatevékenységi megállapodás idénymunka elvégzésére

A megállapodás többféle képpen is megszüntethető

.

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!