Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Még 2014-ben vezették be azt a lehetőséget, hogy az adózó kötelező érvényű vélemény formájában kérhessen útbaigazítást a Pénzügyi Hatóságtól, ha a jogszabályok nem egyértelműek számára. Ezek a vélemények például megkönnyítik az adómegállapítást összetett és szokatlan üzleti ügyleteknél.

A Pénzügyi Igazgatóság módszertani szakemberei írásbeli kérelem benyújtása után, valamint a megfelelő díj megfizetése után adnak kötelező érvényű véleményt az adózónak. Egy esetleges ellenőrzés során az adóellenőrök is elfogadják az ilyen útbaigazítást.

Csökken a kötelező érvényű vélemény illetéke
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Eddig komoly összegbe került egy ilyen vélemény kiadása. Legkevesebb 2.000 eurot, de nagyobb volumenű ügyleteknél akár 30.000 eurot is kellett fizetni érte. 2022. január 1-től az Adórend módosításának köszönhetően az erre vonatkozó illeték jelentősen csökken. Így talán elérhetőbb lesz több adózó számára.

A cikk további tartalmából

Kötelező érvényű vélemény kérése

Mit tartalmazzon a kérvény?

Részletes szabályozás

Kérvény megítélése és a vélemény kiadása

Korábban jóval többe került

Az Adórend 2022-es módosítása jelentősen csökkenti az illetéket

Az illeték befizetésének módja

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!