Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A munkavállalók a naptári év elteltével eldönthetik, hogy megkérik a munkáltatójukat az éves adóelszámolás elvégzésére, vagy adóbevallást nyújtanak be. A munkáltatójukat csak abban az esetben kérhetik meg az adóelszámolásra, ha nem volt munkaviszonyon kívül más típusú jövedelmük, amiért mindenképp adóbevallást kell benyújtaniuk.

Ha a munkáltató elvégzi a munkavállaló kérvénye alapján az elszámolást, ennek eredményéről igazolást állít ki számára. Ebből a nyomtatványból sok hasznosat olvashatunk ki – például ennek a cikknek a segítségével.

 

Az éves adóelszámolás után további adót vonnak le a munkavállalótól – miért?

 

Az adóelőlegek elszámolásának végeredménye általában nullához közeli szám. De ha az év folyamán ingadozó volt a munkavállaló bére, akár néhány száz eurot visszakaphat a következő havi fizetésében. Megtörténhet az is, hogy adótartozása merül fel. Ezt a munkáltatója a következő fizetéséből levonja.

Ebben a cikkben végig vezetem az olvasómat ez egyes adósávoknál alkalmazott levonásokra. Fontos jelentősége van az adómentes összegnek, amit magasabb jövedelmeknél csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem érvényesíthet az adózó.

A cikk további tartalmából

Adóalap kiszámítása a bérszámfejtés során

A személyi jövedelemadó mértéke 3 sávos

A személyi jövedelemadó második szintjén az adó mértéke 19%

Egy bizonyos jövedelemszint felett már csak részben érvényesíthető az adómentes összeg.

Majd elérjük azt a szintet, ahol már az adómentes összeg nulla

Harmadik szinten a személyi jövedelemadó mértéke 25%

A biztosítási járulékok felső határa

Példák

Miért kéne további adót befizetni a munkavállalónak?

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!