Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák jövedelemadó törvény 2014. január 1.-től vezette be az adólicenc – Magyarországon „elvárt adóként” ismert fogalmát.

Adólicenc

 

Mi az adólicenc és ki köteles fizetni

Az adólicenc egy minimális adófizetési kötelesség a szlovák 595/2003 számú jövedelemadó törvény 46b.§-a értelmében. Olyan esetben is fizetni kell, ha a vállalkozásnak

  • alacsonyabb az adókötelessége, mint az adólicenc előírt összege
  • nulla az adókötelessége
  • elhatárolt adó-vesztesége keletkezett.

Az adólicencet a gazdálkodó jogi személyek kötelesek fizetni. Egyéni vállalkozóknak nincs ilyen kötelességük.

Mekkora összeg az adólicenc

Az adólicenc összegét két kritérium alapján kell meghatározni:

  • az adóalany az adózási időszak utolsó napján hozzáadottérték-adó fizető vagy nem
  • és az adózási időszakban elért forgalom nagysága alapján.

A következő táblázat szemlélteti, milyen éves forgalom alapján mekkora összegű adólicencet kell fizetni a jogi személyeknek:

WP Data Tables

 

Bizonyos esetben visszaigényelhető / érvényesíthető

A törvény által meghatározott fizetendő adólicenc és az adóbevallásban kiszámított adó közötti pozitív különbözetet (tehát azt az összeget, amennyivel több adót kellett befizetni), a következő három évben le lehet vonni a fizetendő adókötelesség azon részéből, amely meghaladja az adólicenc összegét.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy amennyiben a következő években jobb eredményt ér el a vállalkozás, az előző időszakban megfizetett magasabb adót (befizetett adólicenc és a kiszámított adó közötti pozitív különbözetet) nem veszíti el. Érvényesítheti, vagyis beszámíthatja a következő években elért adókötelesség azon részében, amely meghaladja az adólicenc összegét.

Ez a kötelesség 2018-tól megszűnik

A 2016-ban elfogadott 341/2016 számú jövedelemadó törvény módosítása rendelkezik arról, hogy 2018-tól nem kell adólicencet fizetni.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a 2017-ben kezdődő gazdasági évnek – amely eltérhet a naptári évtől – az adóbevallása alapján fizetjük utoljára az adólicencet.

Az említett jövedelemadó törvény módosítása lehetővé teszi a későbbiekben is a befizetett adólicenc és a kiszámított adó közötti pozitív különbözetet levonni a fizetendő adó összegéből legfeljebb három évig.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz hozzájutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.12.09.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!