Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ha az apuka szeretne a babával és az anyukával otthon maradni, miután haza hozzta őket a szülészetről, novembertől már nem a hagyományos szabadságkeretéből kell merítenie. Apasági szabadság egy új típusú szociális ellátás, amit a gyermek születése után igénybe vehet az édesapa. Ennek köszönhetően két hétig segíthet anyukának a baba körüli tennivalókkal.

Kissé megkésve, október 4-én elfogadták a szlovák törvényhozók azt a Munka Törvénykönyvi módosítást, mely átvette a szülők és gondozók vonatkozásában a munka és családi élet egyensúlyáról szóló, 2019. június 20-tól érvényes 2019/1158/EU számú irányelv rendelkezéseit. Az elfogadott törvénymódosítás több jelentős változást is hoz – ezekről másik cikkeben írok.

Apasági szabadság gyermeke születése alkalmából
Janok Júlia 
Vállalkozás Szlovákiában

Az említett törvénymódosítás a munka és a magánélet összeegyeztetésének támogatására szolgál.

A cikk közzétételének időpontjában az államelnök még nem írta alá, így a törvénymódosítás még nem jelent meg a közlönyben.

A cikk további tartalmából

Apukák eddig is mehettek szülői szabadságra

Nem csak az elnevezés változik

Az új szociális juttatás feltételei

Miként igényelhető

Nem csak a vér szerinti apa igényelheti az ellátást

November 1. előtt született gyermek apukája is élhet a lehetőséggel

Egy fontos megjegyzés

EU irányelv

.

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!