Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Kettős adóztatás merülhet fel, ha külföldön kiskereskedelmi boltban vásárolunk terméket a szlovák vállalkozásunkba.

Egyszerűsített számla, mint adóügyi bizonylat

Szlovákiában hozzászoktunk ahhoz, hogy a kiskereskedelmi boltban vásárolt cikkeknél a pénztárbizonylat egyszerűsített számlának minősül. Így vásárolunk a vállalkozásunkba irodakellékeket, számítástechnikai kiegészítőket, irodában használt papírárut, szakmai könyveket és még hosszasan sorolhatnám.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Szlovákiában nem szükséges a pénztárnál bediktálnunk a cég adatait, a pénztárbizonylat alapján mégis visszaigényelhetjük a DPH-t (szlovák ÁFA-t).

Erről a témáról részletesen írtam egy régebbi cikkemben: Egy „kis cetli” alapján hogy lehet visszaigényelni a DPH-t?

 

Kettos adoztatas

 

De mi a helyzet a külföldön vásárolt cikkek esetében?

A számviteli tevékenységem során gyakran találkozok olyannal, hogy a szlovák cég tulajdonosa, vagy ügyvezetője Magyarországon vásárol papírárut, irodakellékeket, kisebb értékű műszaki termékeket a vállalkozásába. Megtörténhet az is, hogy a szolgálati útra kiküldött alkalmazott vásárol olyan cikket, ami a cég tevékenységéhez szükséges.

A pénztárnál megkérdezik tőle, hogy kér-e céges számlát. Erre bediktálja a cég adatait és megkapja a pénztárból kiállított nyugtát. Ez a nyugta tartalmazza a 27% magyar ÁFA-t, könyvek esetében 5% ÁFA-t.

Nyilván a kiskereskedelmi boltok pénztárrendszerei külföldön (meg Szlovákiában sem) nincsenek úgy beállítva, hogy 0% adóval történhessen az értékesítés. A határon átnyúló vásárlásokra nem vonatkozik a Szlovákiában megszokott egyszerűsített adóügyi bizonylat elve.

Felmerül egy másik fontos feltétel

Ahhoz, hogy külföldön 0% hozzáadottérték-adóval vásárolhassunk, bizonyítanunk kell, hogy az áru elhagyta az országot. Ezt egy kiskereskedelmi boltban történő vásárláskor elég nehéz lenne bizonyítani. Így nyilvánvaló, hogy megfizetjük külföldön az ÁFA-t.

Mit kezd az ilyen bizonylattal a szlovák könyvelő

Az ilyen bizonylat alapján a szlovák számvitelben fel kell számítani a külföldön kifizetett összegre a 20% szlovák hozzáadottérték-adót (DPH-t) és be kell vallani az adóbevallásban. Amennyiben a cég hozzáadottérték-adó fizető, egyben vissza is igényelheti az adót ugyanabban az adóbevallásban.

Mi lesz a külföldön befizetett adóval – kettős adóztatás?

A fentiekben említett esetekben nem minősül adóköltségnek a külföldön kifizetett hozzáadottérték-adó a szlovák számvitelben. Ami azt jelenti, hogy nem számít jövedelemadóban érvényesíthető kiadásnak.

A naptári év elteltével, vagy ha több ilyen kiadása van a vállalkozásnak, a naptári negyedév elteltével visszaigényelheti a külföldön kifizetett adót a nemzetközi elektronikus rendszer által. Magyarországon ez a rendszer ELEKÁFA néven ismert.

Üzemanyag vásárlása és a hozzáadottérték-adó

Nem lehet minden esetben utólag külföldről az elektronikus rendszer által visszaigényli a hozzáadottérték-adót. Csak olyan termékek hozzáadottérték-adóját igényelhetjük vissza, amelyek az adott ország előírási alapján is visszaigényelhetők.

Például a szolgálati út folyamán a személygépkocsikba tankolt üzemanyag ÁFA-ja Magyarországon nem igényelhető vissza. Így a szlovák vállalkozás sem igényelheti vissza a Magyarországon tankolt üzemanyag ÁFA-ját.

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.03.11.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!