Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A határon átnyúló együttműködés lebonyolításánál fokozottan kell figyelnünk arra, hogy hol van a teljesítés helye és hogy hozzáadottérték-adóval, vagy 0% adóval kell-e kiállítani a számlát. A gyakorlatból összeválogattam 9 leggyakrabban előforduló fölösleges hibát, amelyekre nem árt odafigyelni. A felsorolt helyzetek bármelyik két EU tagállam vállalkozói között történő ügyletekre vonatkoznak.

A határon átnyúló együttműködés

 

Ellenőrizzük a külföldi vevő közösségi adószámát

Értékesítőként ügyelnünk kell arra, hogy ellenőrizzük, van-e a vásárlónak érvényes közösségi adószáma. Az adószám érvényességét itt tudjuk ellenőrizni: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=hu

Olyan vevőnek, amely nem hozzáadottérték-adó fizető a saját hazájában, nem értékesíthetünk árut hozzáadottérték-adó nélkül, illetve nem nyújthatunk szolgáltatást 0% ÁFA-val / DPH-val.

Kétféle szlovák közösségi adószám létezik

Amennyiben a vevő, illetve a szolgáltatás befogadója szlovák vállalkozás, megtörténhet, hogy van közösségi adószáma, és a VIES rendszer az ellenőrzésnél is azt mutatja, hogy érvényes az adószám. Viszont nem jelzi a rendszer, hogy nem teljes körű hozzáadottérték-adó fizető a vizsgált adószám tulajdonosa.

Szlovákiában ugyanis létezik olyan típusú hozzáadottérték-adó regisztráció, amely által nem válik az adóalany hozzáadottérték-adó fizetővé. Tehát nem igényelheti vissza a megfizetett adót, csupán külföldön 0% ÁFA-val vásárolhat árut 13.000 EUR értékig egy naptári évben. Természetesen itthon be kell vallani a DPH-t a külföldi vásárlás után és ezt be is kell fizetni. Az ilyen típusú regisztráció továbbá lehetővé teszi, hogy szolgáltatást nyújtson külföldre, illetve hogy befogadjon külföldi hozzáadottérték-adó fizetőtől olyan szolgáltatást, amelynek a teljesítési helye a szolgáltatás befogadójának országában van. Az ilyen regisztrációt fehér hozzáadottérték-adó igazolvány tanúsítja.

Erről a témáról kicsit bővebben ebben a cikkben írtam.

A számlán fel kell tüntetni a közösségi adószámot

Gyakran kerülnek a kezembe a számvitel feldolgozása során olyan magyar számlák, amelyeken a számla kiállítója nem tünteti fel a saját közösségi adószámát. Jobb esetben elég a számlát lesztornózni és újra helyesen kiállítani. De megtörténik olyan is, hogy a magyar vállalkozásnak nincs is közösségi adószáma. Fontos tudni, hogy közösségi adószám nélkül nem is nyújthat a vállalkozó külföldi személynek szolgáltatást fordított adózási rezsimben. Ilyenek például a reklámtervezés, weboldalkészítés, tanácsadás, grafikus munkák, és még hosszasan sorolhatnám a hasonló tevékenységeket.

Nyilatkozattal dokumentálni a vevő által elszállított árut

Amennyiben a vásárló maga szállítja el saját gépjárműjével az árut külföldre és mi 0% ÁFA-val / DPH-val számlázzuk neki az értékesített árut, utólag is kell tudnunk bizonyítani, hogy az áru elhagyta az országot.

Erre a célra szolgál a CMR-en kívül egy vevővel aláíratott nyilatkozat. Ennek kétnyelvű (magyar-szlovák) változatát ide kattintva lehet letölteni.

Akár Szlovákiából Magyarországra, akár fordított irányban történik az értékesítés, mindkét helyzetben használható ez a nyilatkozat.

Oktatáson való részvétel hozzáadottérték-adóval

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem minden szolgáltatásnál érvényesül az alapszabály, hogy a szolgáltatás külföldi igénybevevőjének fordított adózás (reverse charge) rezsimben állítjuk ki a számlát 0% ÁFA-val / 0% DPH-val.

Ilyen például a különböző konferenciákon, tanfolyamokon, egyéb szórakoztató rendezvényeken, és kiállításokon (nem kiállítóként, hanem látogatóként) való részvétel a másik tagállamban. Ezeknél a rendezvényeknél a teljesítés helye abban az országban van, ahol a rendezvény zajlik. Ha külföldi vállalkozó a résztvevő, semmiképp nem állíthatunk ki számára adómentes számlát.

Szállásköltség hozzáadottérték-adóval

Hasonló a helyzet a szolgálati úton igénybevett szállásnál is. Az alkalmi szállás igénybevételének teljesítési helye abban a tagországban van, amely területén a szállást biztosító ingatlan helyezkedik. Így a külföldi szállásköltségnél is a másik ország hozzáadottérték-adóját kell érvényesíteni a számlázásnál.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a külföldi szálló vendég nem kérheti, hogy a számlát 0% hozzáadottérték-adóval állítsák ki számára azzal az indokkal, hogy ő szolgálati úton van és a saját országában HÉA fizető.

Gépjármű javíttatása külföldön

Amennyiben a külföldi utunk során rá szorulnánk a gépjármű javíttatására, ne feledjük, hogy fordított adózás lép érvénybe, ha a gépjármű a vállalkozás tulajdonában van és a vállalkozás HÉA alany.

A javítást végző szerviznek is kell, hogy legyen közösségi adószáma. A gépkocsi tulajdonosának sem szabad elfelejteni, hogy közölje a külföldi adóalany státuszát, és természetesen a saját közösségi adószámát. Csak így érvényesülhet a fordított adózás.

Ha a gépkocsi tulajdonosa szlovák adóalany, szükséges, hogy rendelkezzen legalább részleges DPH regisztrációval (a fentiekben részletesen említettem), azaz fehér DPH igazolvánnyal.

Elektronikus szolgáltatások magánszemélyeknek

Elektronikus szolgáltatások közé soroljuk például a hanganyagok, videók vagy különböző online tanfolyamok letöltését, de akár egy PDF vagy e-book megvásárlását is. Weboldalak készítése, web-grafikus munkák is ide tartoznak. A facebook és a Google AdWords reklám is elektronikus szolgáltatásnak minősül.

Közös nevezőjük az elektronikus szolgáltatásoknak, hogy a teljesítés helye a megrendelő országában van. Ezért fontos, hogy például a facebook reklámfiók indításánál adjuk meg a közösségi adószámunkat, hogy a facebook automatikus adminisztrációja 0% hozzáadottérték-adóval állítsa ki a számát (reverse charge).

Az elektronikus szolgáltatások adóvonzatáról írtam részletesen ebben a cikkben: Könyv vagy e-könyv értékesítés határon túl

HÉA regisztráció és az adóügyi telephely

Sokan úgy gondolják, hogy a másik tagállamban végzett tevékenység esetén csak 6 hónap után kötelesek hozzáadottérték-adó fizetésre bejelentkezni. Ilyen esetben tisztázni kell, hogy a hozzáadottérték-adó regisztráció teljesen más dolog, mint az adóügyi telephely. Akkor hogyan is van ez?

A másik ország hozzáadottérték-adó fizetésére olyan esetben kell bejelentkezni, ha a másik tagország területén olyan tevékenységet folytat a külföldi vállalkozás, amelynek a teljesítési helye ebben a másik tagországban van. Ilyen például az ingatlanhoz kötött építőipari tevékenység, az alkalmi árusítás, a távértékesítés, vagy a másik tagországban szervezett rendezvény. Ezt a regisztrációt a hozzáadottérték-adó szabályai alapján szükséges megtenni. Regisztrálni kell még az adott tevékenység megkezdése előtt.

Az adóügyi telephely viszont a jövedelemadó fizetésével függ össze. Hogy mikor keletkezik a másik ország területén adóügyi telephelye a külföldi vállalkozásnak, arról a két ország közötti kettős adózásról szóló Egyezmények rendelkeznek. Ezeknél általában 6 hónap a szabály, de egyes esetekben ez az időszak eltérő lehet.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.02.10.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!