Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Azzal a kérdéssel fordultak hozzám, hogy ha magyar cég Szlovákiában tankol, hogy tudja visszaigényelni az adót, ha csak nyugtát kap? Egyáltalán visszaigényelhető a hozzáadottérték-adó egy szlovák pénztárbizonylat alapján? Ez két különböző témakör. Válaszom biztosan több olvasómat is érdekli, ezért közzé teszem cikk formában.

Visszaigényelhető-e az adó szlovák pénztárbizonylat alapján?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Szlovák pénztábizonylat egyszerűsített számlának minősül, amennyiben…

Általában a DPH (szlovák ÁFA) törvény értelmében kiállított számlának ugyanolyan követelményeknek kell megfelelni, mint Magyarországon is hozzászoktak a vállalkozók és a könyvelő kollégák. Hiszen mindkét esetben a harmonizált EU irányelv rendelkezéseinek szükséges megfelelni.

Ami eltérő, az az egyszerűsített számla fogalma. Online regisztrációs pénztárgép által kiállított bizonylat egyszerűsített számlának minősül abban az esetben, ha az áru vagy szolgáltatás adóval együtt készpénzben kifizetett ára nem haladja meg az 1000 eurót. Amennyiben bankkártyával lenne fizetve a végösszeg, ez nem haladhatja meg az 1600 eurót.

A pénztárbizonylatnak nem kell tartalmaznia az egységárat. Ami még érdekesebb, a pénztárbizonylat nem tartalmazza a vevő adatait (szlovák hozzáadottérték-adó törvény 74.§ (3) bekezdés b) pontja). És nem csodálkozom, hogy ez a tény szokatlan a magyar kollégák számára.

Hozzáadottérték-adó visszaigénylésének lehetősége

Amennyiben Ön egy szlovák cég ügyvezetője, vagy tulajdonosa, ne dobja ki azokat a kis cetliket, amennyiben a vállalkozás számára vásárolt terméket, illetve szolgáltatást Szlovákiában és számla helyett pénztárbizonylatot kapott. Ne is kérje a pénztárostól, hogy tüntesse fel az Ön cége adatait a bizonylaton, mert ez általában nem is lehetséges.

Igen, az egyszerűsített számlák, azaz pénztárbizonylatok alapján is visszaigényelhető Szlovákiában a hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA), ha a vásárolt termék, illetve szolgáltatás a vállalkozás céljaira lett felhasználva. Az ellenőrző kimutatásban a „D” szekcióban szükséges feltüntetni a bizonylatok tartalmát.

Mi van olyankor, ha a pénztárbizonylatot elfelejti időben odaadni a szlovák könyvelőnek?

Ezeknek a kis cetliknek van olyan tulajdonságuk, hogy halkan megbújnak a vállalkozó pénztárcájában… vagy csendben más dokumentumok közé keverednek… és a vállalkozó csak később találja meg őket, amikor a vásárlás időpontjától akár több hónap is eltelt.

Nincs semmi baj, ha még ugyanabban a naptári évben kerülnek elő az elfelejtett pénztárbizonylatok. Későbbi hónapokban is érvényesíthetők az adóbevallásban, de csak az adott év végéig. Természetesen a kiadás a vállalkozás működtetésével függ össze és nem reprezentációs költség. Az adó-visszaigénylés többi feltételének meg kell felelnie.      

Magyar cég is visszaigényelheti a DPH-t?

Bizonyos feltételek mellett igen. És itt kétféle megközelítést vegyünk figyelembe – tevékenykedik-e a magyar cég Szlovákiában, vagy csak alkalmi üzleti úton vettek részt a cég képviselői, alkalmazottjai.

Ha magyar cég tevékenykedik Szlovákiában, általában igényelt szlovák közösségi adószámot. Ez még nem jelenti azt, hogy a DPH (szlovák ÁFA) bevallás benyújtása során visszaigényelheti a kifizetett DPH. Csak abban az esetben teheti ezt, ha adó-befizető pozícióban van.

Mit értek ez alatt? Például, ha Szlovákia területén helyezkedő ingatlanon végez építőipari munkákat és rendelkezik szlovák adószámmal, szlovák építőipari fordított adózás rezsim alá tartozik. Tehát 0% DPH-val állítja ki a számlát a megrendelő felé, így nem fog adót fizetni a szlovák adóhatóság felé. Viszont nemzetközi elektronikus kérelem (ELEKÁFA) által visszaigényelheti azt a DPH-t, amit kifizetett az általa vásárolt termékek és szolgáltatások értékével.

Ha viszont beszereléssel, összeszereléssel egybekötött termékértékesítést végez Szlovákiában és van szlovák közösségi adószáma, 20% DPH-val állítja ki a számláit a megrendelő felé. Így kerül adó-befizető pozícióba. Ekkor már jogában áll közvetlenül adóbevallás által visszaigényelni az általa vásárolt termékek és szolgáltatások DPH tartalmát.

Például szerelés közben elromlott egy kéziszerszám és vásárolni kellett másikat. A legközelebbi barkácsboltban kaptak is megfelelő gépet, így folytatni lehetett a munkát. A barkácsboltban készpénzzel fizetett a cég munkavállalója. Online pénztárgép által kiállított pénztárbizonylatot kapott.

Ugyanez vonatkozik a készpénzzel vásárolt üzemanyagra. Ezeket a kis cetlikéket mindenképp adja át a cég könyvelőjének, mert visszaigényelhető a vásárlás DPH tartalma. A fentebb említettek tükrében vagy adóbevallás által, vagy ELEKÁFA által.

Az ön cégének is szüksége van szlovák közösségi adószámra? Kattintson ide, és tájékozódjon a szolgáltatásról.

Ha a magyar cég nem tevékenykedik Szlovákiában

Magyar cég képviselői, munkavállalói csupán üzleti tárgyalásokra járnak Szlovákiába, készpénzzel vagy céges bankkártyával fizetnek az üzemanyag tankolásnál. Mivel Szlovákiában a céges személygépkocsik üzemanyagának hozzáadottéték-adó tartalmát is vissza lehet igényelni, így a magyar cég is visszakérheti ezt nemzetközi elektronikus kérelem (ELEKÁFA) által.

Fordított esetben nem így működik. Ha szlovák cég képviselője megy céges személygépkocsival Magyarországra, üzleti útra, és a határon túl tankol, nem igényelheti vissza a cég nemzetközi elektronikus kérelem által a magyar ÁFA-t, mert a magyar ÁFA törvény ezt nem teszi lehetővé, csupán a tehergépkocsik üzemanyagánál.  

Viszont ilyen esetben, ha nem igényelheti vissza a külföldön megfizetett hozzáadottérték-adót, ezt teljes mértékben költségként elszámolhatja a társaságiadó kiszámítása során. Ha visszaigényelhetné (pl. a tehergépjárművek üzemanyagának ÁFA tartalmát) és mégsem teszi meg, ilyen esetben nem adóalap-csökkentő költség a külföldön megfizetett ÁFA.

Válaszom a cikk elején feltett kérdésre

Feltételezem, hogy az üzemanyag tankolásnál a végösszeg nem haladja meg az 1000 eurot. Ha meghaladná, és bankkártyával fizetne a vásárló, egészen bruttó 1600 euro-ig egyszerűsített számlának felel meg az online pénztárgépből kiállított pénztárbizonylat. Persze, az eKasa-ról szóló rendelkezéseket is figyelembe kell venni. Akár ELEKÁFA eljárás által, vagy a fent említett esetben adóbevallás benyújtása által is visszaigényelhető a DPH szlovák pénztárbizonylat alapján.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.06.19.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!