Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A Szlovákiában használt online pénztárgépek üzembehelyezésénél egy fontos lépés a hitelesítési kód megszerzése az adóhatóságtól. Ez a kód nem örökös. Kétévente frissíteni kell.

Az eKasa projektet 2019. első felében vezették be Szlovákiában. Ezért 2021. első felében esedékes a hitelesítési kód frissítése. Az adatcserére az eKasa rendszerbe küldött adatok védelme érdekében van szükség az általánosan alkalmazandó biztonsági előírásoknak megfelelően. A művelet ingyenes.

 

Új hitelesítési kód szükséges az online pénztárhoz

 

Mi ez a hitelesítési kód?

Az online pénztárgépek hitelesítési kódja olyan elektronikus tanúsítványt jelent, amelyet a pénztárgép hitelesítésére használnak, amikor adatüzenetet küld az online pénztárgép a pénzügyi hatóság rendszerébe. A kód meghatározott érvényességi idővel rendelkezik. Az online bekötött elektronikus pénztárgépek hitelesítési adatainak érvényességi időtartománya a kiadásuktól számítva 2 év.

Mi a teendő

A vállalkozónak új hitelesítési kódot kell kérnie az eKasa zónában, a pénzügyi hatóság portálján. A jelenlegi hitelesítési kóddal a vállalkozónak nem kell semmit tennie, mivel két év után automatikusan visszavonják azokat.

A pénztárgép használóját maga a pénztárgép fogja figyelmeztetni az adatok kötelező frissítésére. Mégpedig 30 nappal a kód lejáratának határideje előtt.

Kiknek kell új hitelesítési kódot igényelniük

Az online bekötött hordozható pénztárgép üzemeltetői nem menekülnek ez elől a kötelesség elől.

Azok, akik a vállalatirányitási rendszeren belül működtetnek online pénztárgépet, szintén kötelesek a rendszerbe új hitelesítési kódot beiktatni. A rendszer figyelmeztetni fogja a felhasználót a kód érvényességének lejáratára.

A virtuális pénztárgépek teljesen más alapon működnek. Ez valójában egy applikáció. Ezért azoknak, akik virtuális pénztárgépet használnak, nincs semmi teendőjük.

A folyamat nem egyszerű, itt a megoldás

Egy pénztárgéphez ugyanis csak két érvényes hitelesítési (autentifikációs) kód lehet a pénzügyi hatóság rendszerében. A bejelentkezés után az eKasa övezetbe szükséges átlépni.

Az eKasa övezeten belül a bal oldali menüben található az autentifikációs adatok menü-pontja. Erre kattintva nyílnak meg az adatok.

Jobb esetben a képernyő alján egyetlen sorban láthatók az adatok. Ezek alapján tudjuk kiolvasni, mikor volt kiadva a hitelesítési kód és ez meddig érvényes.

Az új kód igényléséhez vissza kell mennünk a baloldali menűhez és a következő pontra kattintani – „új adatok igénylése” (szlovákul „Žiadosť o nové autentifikačné údaje”).

Majd az újonnan megnyílt képernyő felső részén található egy fekete mező, melynek felirata „új hitelesítési kód” (szlovákul „Nové autentifikačné údaje”). Az új kód generálása kb. 5 – 10 percig is eltarthat.

Az adatok kitöltésekor új jelszót szükséges megadni az adott pénztárgéphez. Nagyon fontos megjegyezni vagy felírni ezt a jelszót! Szükség lesz rá a további beállításoknál.

A hitelesítési kód letöltése után a vállalkozó betáplálja az adatokat az online pénztárgépbe. Feltöltheti maga is, vagy megkérheti erre a gyártót, illetve szerviztechnikust.

Ha elutasító válasz jön

Ha valamilyen oknál fogva két sort látunk, ez azt jelenti, hogy a pénztárgéphez kétszer voltak kiadva hitelesítéshez szükséges adatok. Amennyiben ilyen helyzetben kérvényeznénk a hitelesítési kód újra-generálását, elutasító választ kapnánk. Mivel a pénzügyi hatóság rendszerében egy pénztárgéphez legfeljebb két hitelesítési kód lehet egyidejűleg érvényben.

Azt kell megfejtenünk, melyik kód alatt működik jelenleg a pénztárgépünk. Történhetett korábban, hogy még a pénztárgép első üzembehelyezésénél lett kétszer lekérve az azonosító jel. Ez esetben a második kód lehet az aktuális.

A kódcserére utaló első figyelmeztetések már 2021 februárjában jöttek. Aki akkor lekérte az új kódot, és még nem táplálta be a pénztárgépbe, annak az első sorban található kód az aktuális. A második sorban levő kódot érvényteleníteni kell. Csak ez után tudunk új kódot igényelni.

A kód érvénytelenítését is kérvényezni kell. Az érvénytelenítésre szánt kódnál jobb oldalon található fekete gombra (lehetőségek = szlovákul „Možnosti”) kattintással megnyílik két opció. Az egyik a kód érvénytelenítését teszi lehetővé, a másik meg a kód letöltését. A folyamat pontos leírását képekkel együtt itt találja.

Ha elfelejtettük a jelszót

Ha az új kódhoz elfelejtettük a jelszót, nem marad más hátra, csak az egyik – a még be nem iktatott kódot érvényteleníteni kell. Ez után lehet új kódot igényelni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat a cikkértesítőre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.05.16.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!