Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mivel tavasz óta jelentősen emelkedtek az élelmiszer és az üzemanyag árak, reagált rá a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. Két rendelettel emelték az étkezési pótlék összegét és a gépjármű használata során elszámolható alapkompenzáció összegét. Mindkettőnél az új összegek 2022. szeptember 1-től alkalmazandók. Az étkezési pótlék kihatással lesz a munkáltató által kötelezően nyújtott étkezési hozzájárulás összegeire is.

Szeptembertől magasabb lesz az étkezési pótlek és az alapkompenzáció
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az étkezési pótlék új összegei

Amennyiben a munkavállalót a munkáltatója üzleti útra küldi, és ez út meghaladja az 5 órát, munkáltató étkezési pótlékot fizet a munkavállalónak. Mégpedig annak függvényében, hogy mennyi időt töltött a nap folyamán kiküldetésben.

Amennyiben több mint 5 órát, de kevesebbet 12 óránál tölt a munkavállaló kiküldetésben, 6,40 euro jár neki az étkezésre. Ha 12 óránál tovább, de kevesebb, mint 18 órát volt távol, 9,60 euro kajapótlék illeti őt. Amennyiben a távolléte meghaladta a 18 órát egy napon, 14,50 eurot számolhat el a munkavállaló. Ugyanez vonatkozhat az ügyvezetőkre is.

Az étkezési hozzájárulás is módosul ennek következtében

Mint tudjuk, a szlovák munkáltató köteles étkezési hozzájárulást fizetni a munkavállalónak. Az elszámolás egyre bonyolultabb, erről egy korábbi cikkemben olvashat. Most csak az új összegekről írok.

A munkáltató által adóalap csökkentő költségként elszámolható legfeljebb 3,52 euro, ami a legalacsonyabb étkezési pótlék 55 százaléka.

Viszont legkevesebb 4,80 euro értékben kell a munkáltatónak étkezési utalványt biztosítania a munkavállalói számára. Ez az összeg a kiküldetéskor használt legalacsonyabb étkezési pótlék 75 százalékát teszi ki. Ebből számítva az étkezési hozzájárulás legalacsonyabb érétke 2,64 euro.

Alapkompenzáció

Alapkompenzációt azok a munkavállalók, illetve ügyvezetők számolhatnak el, akik saját autójukat használják a kiküldetés során. Szeptembertől minden megtett kilométer után kaphatnak a munkáltatójuktól 0,227 eurot. Ezen felül még az elhasznált üzemanyag árát is kifizeti nekik a munkáltatójuk.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.08.08.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!