Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák munkáltató köteles meleg étel fogyasztását biztosítani és hozzájárulni a munkavállalók étkezési költségeihez. Ennek legelterjedtebb módszere az étkezési utalvány, amit nálunk a köznyelven kajajegynek neveznek. A munkáltató étkezési hozzájárulásának összege a kiküldetésre vonatkozó étkezési pótlék legalacsonyabb sávjából számítódik. A kiküldetésnél alkalmazott étkezési pótlék összegeit emelték nemrégiben.      

Magasabb értékű étkezési utalvány jár a munkavállalóknak októbertől
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Étkezési pótlék kiküldetés során

Az üzleti út során elszámolható étkezési pótlék összegei változtak, mégpedig 2023. június 1-től és október 1-től ismét.

Amennyiben a munkavállaló Szlovákia területén, üzleti úton, egy napon

  • 5-től 12 óráig terjedő időszakot tölt, 7,30 euro étkezési pótlék illeti őt, október 1-től 7,80 euro,
  • 12 órától 18 óráig terjedő időszakot tölt, 10,90 eurora jogosult, október 1-től 11,60 euro,
  • egész napot, vagy legalább 18 órát tölt, 16,40 euro étkezési pótlékra jogosult, október 1-től 17,40 euro.

Munkáltató étkezési hozzájárulása és a „kajajegyek”

Mint tudjuk, az 5-től 12 óráig terjedő üzleti útra vonatkozó étkezési pótlék képezi az alapját a munkáltató étkezési hozzájárulásának, amelyet köteles nyújtani a munkavállalói számára. Amennyiben változnak az útiköltségként elszámolható összegek, ezek kihatással vannak az étkezési hozzájárulás összegére is.

Ennek következtében azoknak a munkavállalóknak, akik több mint 4 órát dolgoznak le, 7 euro 30 cent, október 1-től 7 euro 80 cent értékben nyújthat kajajegyet a munkáltató. Ez a felső határ, melynek legalább 75%-át mindenképp köteles nyújtani. Tehát ha étkezési utalványt ad a munkavállalóknak, ezek értéke legalább 5,48 euro, október 1-től 5,85 euro.

Csakhogy ennek az utalványnak csupán 55%-át fizeti a munkáltató, azaz 3,014 eurot, október 1-től 3,22 eurot. Az utalvány értékének egy része kompenzálható a szociális alapból. A fennmaradt összeget fizeti a munkavállaló.

Pénzbeli hozzájárulást fizethet a munkáltató

Amennyiben minden munkavállaló beleegyezik, kajajegyek helyett pénzbeli étkezési hozzájárulást fizethet a munkáltató a munkavállalóinak. A jogosultság hasonlóképpen a több mint 4 órás munkaviszony esetén áll fenn. A pénzbeli hozzájárulás értéke egy ledolgozott munkanapra 3,014 eurotól 4,015 euroig terjedhet. 2023. október 1-től viszont 3,22 eurotól 4,29 euroig terjedhet a munkáltató pénzbeli hozzájárulása.

Módosítani kell a belső szabályzatokat

A munkáltatónál belső szabályzatban van rögzítve az étkezési hozzájárulás nyújtása, annak feltételei. Főképpen az, hogy kajajegyek által, vagy pénzbeli hozzájárulásképpen nyújtják. Legfontosabb a hozzájárulás összege, illetve a szociális alapból nyújtott kiegészítés összege. Az útiköltségek emelése következtében módosításra szorul ez a belső szabályzat.

Egyéni vállalkozó étkezési költsége

Az egyéni vállalkozó, amennyiben nem átalány költségelszámolást érvényesít, szintén csökkentheti az adóalapját, elszámolhat étkezési költségtérítést, vagy használhat kajajegyeket.

2023. június 1-től az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy minden ledolgozott naptári nap után 4,02 eurót, október 1-től 4,29 eurot számolhat el adóköltségként. És ezt nem köteles élelmiszervásárlásról szóló bizonylattal, illetve étkezési utalvánnyal igazolni.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.06.04.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!