Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák számviteli törvény egyszerűen határozza meg azt, hogy milyen típusú vállalkozásokat illet könyvvizsgálati kötelezettség. Könyvvizsgálat nem kötelező mindenki számára. A feltételek 2019-2020-2021-2022 időszakban minden évben módosulnak.

 

Nagyon kevés cégre fog vonatkozni könyvvizsgálati kötelezettség

 

Kit érint a könyvvizsgálati kötelezettség

A számviteli egység, amennyiben köteles könyvvizsgálatot végeztetni, csupán a rendes és a rendkívüli beszámolókat köteles vizsgáltatni. A közbenső beszámolót nem.

Míg az egyedi beszámolót a törvény 19.§-a szabályozza, a konszolidált beszámoló szabályozása a 22.§ és a 22a.§-ban található.

Könyvvizsgálatra kötelezettek:

 • kereskedelmi társaságok és szövetkezetek,
 • kereskedelmi társaságok, amelyek értékpapírjai a tőzsdén üzletelhetők,
 • és olyan társaságok, amelyeknek ezt a kötelezettséget külön jogszabály írja elő, mint pl. bankok, biztosító társaságok, vagyonkezelők.

További egyéb társaságok, amelyeknek a könyvvizsgálati kötelezettséget külön jogszabály írja elő:

 • alapítványok,
 • kamarák,
 • Szlovák Rádió és Szlovák Televízió,
 • nonprofit szervezetek, amennyiben túllépik a megadott nagyságrendi feltételeket,
 • települések, illetve helyi önkormányzatok.

Kereskedelmi társaság lehet

 • részvénytársaság,
 • korlátolt felelősségű társaság,
 • betéti társaság,
 • közkereseti társaság.

A könyvvizsgálati kötelezettség első sorban azokat a társaságokat érinti, amelyek kötelezően alaptőkét képeznek. Ilyen kötelességük 2019 év végéig csak a részvénytársaságoknak, korlátolt felelősségű társaságoknak és a szövetkezeteknek volt. 2020. január 1.-től a betéti társaságok és a közkereseti társaságok is kötelezettek könyvvizsgálatra.

A könyvvizsgálati kötelezettség másik feltétele nagyságrendi besoroláshoz kötött.

Jelenleg könyvvizsgálatra kötelezettek azok a társaságok, amelyek számviteli időszaka legkorábban 2020.01.01. kezdődött és a következő három feltételből legalább kettőnek megfelelnek:

 • a társaság összvagyona meghaladja a 2.000.000 EUR-t,
 • a társaság nettó árbevétele meghaladja a 4.000.000 EUR-t,
 • a társaság munkavállalói számának átlaga meghaladja a 30 főt.

Ezeknek a feltételeknek a mérlegforduló napján és az előző számviteli időszakban egyaránt meg kell felelni, hogy a társaság könyvvizsgálatra kötelezett legyen a 2020-as számviteli időszakban.

Amennyiben természetes személy, mint vállalkozó megfelelne a nagyságrendi feltételeknek, nem lenne könyvvizsgálatra kötelezett.

Új kötelesség a könyvvizsgálók számára

Azok a számviteli egységek, amelyek a nemzetközi számviteli és beszámolási standardok (IFRS) alapján készítik a beszámolójukat, kötelesek elkészíteni a beszámoló kiemelt adatainak kimutatását is. A számviteli törvény 2020. január 1.-től érvényes módosítása kötelezi a könyvvizsgálókat annak vizsgálatára, hogy a beszámoló kiemelt adatainak kimutatásában feltüntetett adatok összhangban vannak-e a nemzetközi számviteli és beszámolási standardok alapján összeállított beszámolóval.

Meddig szükséges elvégeztetni a könyvvizsgálatot

A könyvvizsgálatot könyvvizsgáló által szükséges elvégeztetni a mérlegforduló napjától számítva legkésőbb egy éven belül.

A külföldi cég szlovák szervezeti egysége is könyvvizsgálatra köteles?

A szlovák számviteli törvény 19.§-ban meghatározott könyvvizsgálati kötelezettség nem vonatkozik a külföldi vállalkozások szlovák szervezeti egységeire. Természetesen az állandó telephelyekre sem, mivel azok nem számviteli egységek.

Hogy változnak a feltételek 2021-ben

 1. június végén elfogadott részleges törvénymódosításoknak köszönhetően 2021-től ismét változnak a nagyságrendi besorolások, amelyek alapján szükséges elvégeztetni a könyvvizsgálatot. Ezek értelmében 2021-ben azok a cégek kötelezettek könyvvizsgálatra, amelyek a következő három feltételből legalább kettőnek megfelelnek:
 • a társaság összvagyona meghaladja a 3.000.000 EUR-t,
 • a társaság nettó árbevétele meghaladja a 6.000.000 EUR-t,
 • a társaság munkavállalói számának átlaga meghaladja a 40 főt.

Mi várható 2022-ben

2022-ben azok a cégek lesznek majd kötelezettek könyvvizsgálatra, amelyek a következő három feltételből legalább kettőnek megfelelnek:

 • a társaság összvagyona meghaladja a 4.000.000 EUR-t,
 • a társaság nettó árbevétele meghaladja a 8.000.000 EUR-t,
 • a társaság munkavállalói számának átlaga meghaladja a 50 főt.

Tehát egyre kevesebb cég lesz az elkövetkezendő két évben könyvvizsgálatra kötelezett.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.07.26.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!