Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az étkezési pótlék külföldi üzleti utaknál az alapján számítódik, hogy melyik országban mennyi időt tölt el a kiküldött személy. Egy rendelet alapján minden országra vonatkozóan eltérő a kifizethető napi étkezési pótlék.

Szlovákiában az útiköltségek térítését külön törvény (283/2002) szabályozza. Az útiköltség térítése magába foglalja az étkezési pótlékot is. Ez nem bérelem, hanem „térítés”. Van kötelező része és pluszban „adható” formája is. A kötelező útiköltség térítést mindenképp meg kell adni az üzleti útra kiküldött munkavállalónak. A törvény és rendelet által előírt kötelező térítéstől kevesebbet adni nem lehet.

 

Hogyan számítódik az étkezési pótlék külföldi utaknál

 

Másik meghatározó törvény a jövedelemadó törvény (595/2003). Ez a törvény szabályozza, hogy a térítések melyik része adóalapcsökkentő költség a munkáltatónál és melyik nem. Hasonlóképpen a jövedelemadó törvény szabályozza, hogy melyik térítés adómentes és járulékmentes a munkavállalónál, és melyik nem.

A kiküldetések során érvényesíthető útiköltségekről írtam korábban egy cikket. Ebben csupán megemlítettem az étkezési pótlékot. A mostani cikkben viszont az étkezési pótlékok számításáról írok.

A cikk további tartalmából

Kezdjük az alapoktól

Külföldi étkezési pótlékok országonként

A külföldi étkezési pótlék számításának elve

Étkezési pótlék idősáv alapján

Példa

Korlátozások

Csökkentett étkezési pótlék

Zsebpénz

Belső szabályzat

Adóalap csökkentő költség a munkáltatónál, adómentes jövedelem a munkavállalónál

Ügyvezetők is érvényesíthetik

Járulékfizetés

Átalányösszegű elszámolás

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!