Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mit ünnepelünk ezen a napon?

Az idei október 30-a egyszeri állami ünnep lesz Szlovákiában. Ezen a napon megemlékezünk arról, hogy 100 évvel ezelőtt – 1918. október 30-án Turócszentmártonon elfogadták a Szlovák Nemzet Nyilatkozatát. Ez vezetett a független Cseh-Szlovák állam megalapításához.

 

Egyszeri allami unnep Szlovakiaban 2018 oktober 30

 

Két nappal később ismét ünnep

November 1-jén ismét állami ünnep lesz Szlovákiában – Mindenszentek napja. Így egy héten belül sor kerül két munkaszüneti napra. Az előző egyszeri ünnepnap keddre esik, Mindenszentek napja csütörtökre.

Két héttel később ismét állami ünnep lesz. November 17-én a Bársony forradalom 29-edik évfordulóját ünnepeljük.  Ez az ünnepnap szombatra esik.

Mire számíthatnak a munkavállalók

Szlovákiában nem szokás előző hetekben ledolgozni az ünnepnapokat. Áltanosságban szabad napot élvezhetnek az állami ünnepeken a munkavállalók. Eközben a napjuk ugyanúgy fizetve van, mintha dolgoznának.

Akinek olyan a munkabeosztása, hogy az ünnepnapon is munkába megy, 100% ünnepi pótlékot kap a rendes munkabére mellé.

Az intézmények és a boltok zárva

Azzal is számolnunk kell, hogy az ilyen ünnepnapokon nem tudunk semmit intézni, de még bevásárolni sem. Az egyes üzletek, üzletláncok, bevásárló központok is általában zárva vannak ezeken a napokon.

Mire figyeljenek a vállalkozók

Nem működnek a bankfiókok sem. Az internetes bankátutalások is csak olyan mértékben működnek, mint egyébként a hétvégeken. Tehát az elindított internetes bankátutalás is egy nappal később érkezhet a kedvezményezetthez.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.09.18.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!