Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A munkavállaló motivációjára szolgálnak különböző juttatások. Az egyik ilyen lehet a céges autó használata magáncélra is. Ugyanez vonatkozik például a tulajdonosok és az ügyvezetők által magáncélra használt céges autókra.

Milyen esetben kell a munkavállalónak adót és járulékot fizetni ez után a természetbeni juttatás után – erről szól a cikk.

 

Ceges_auto_hasznalata_magancelra

 

A céges autó gépjármüadó-fizetési kötelességéről ebben a cikkben olvashat.

Milyen gépjárművet nevezünk céges autónak

Céges autó elsősorban olyan autó, ami a cég tulajdonában van. Akár bérelheti is a cég az autót, miközben tárgyi eszközök közé lett besorolva és legfeljebb 8 évig érvényesíti az értékcsökkenést.

Céges autó lehet operatív lízing tárgya is, miközben a bérleti viszony 8 éves, és az autó üzembe helyezésekor kezdődik.

A munkavállaló kétféleképpen használhatja az autót

Az egyik lehetőség, hogy a munkavállaló csupán akkor veszi kölcsön az autót a munkáltatójától magáncélú használatra, ha épp szüksége van rá. Ilyen esetben az autó használata egyszeri természetbeni juttatás, amely egyéb szabályok alapján a munkabérhez hozzászámítódik. A munkavállalónak adót és járulékot kell fizetnie a juttatás után.

Amennyiben a munkavállalónak folyamatosan rendelkezésére áll a céges autó, adóügyileg és az elszámolás szempontjából úgy kell rá tekinteni, hogy a munkavállaló használhatja magáncélra is. Természetbeni juttatáskén lesz megítélve. Hogy fog-e ez után adót és járulékokat fizetni, az attól függ, hogy a munkáltató hogy számolja el a költségeket az autóval kapcsolatban.

Milyen esetben kell a munkavállalónak adót és járulékot fizetni

Amennyiben a munkáltató a céges autóval kapcsolatban az összes kiadást adóköltségként érvényesíti (595/2003 számú jövedelemadó törvény 19.§ (2) bekezdés t) pontja), a munkavállalónál az autó magáncélú használata természetbeni juttatásként szerepel. Ebből a munkavállalónak adót és járulékot kell fizetni a jövedelemadó törvény 5.§-a (3) bekezdés a) pontja értelmében.

Amennyiben a munkáltató a céges autóval kapcsolatban csupán a kiadások 80%-át érvényesíti adóköltségként, a munkavállalónál nem szerepel természetbeni juttatásként a céges autó használata. Így sem adót, sem járulékot nem kell fizetni.

Amennyiben a munkáltató a céges autóval kapcsolatban felmerülő kiadásokat kimutatható arányában érvényesíti adóköltségként, és ez az arány kevesebb, mint 80%, a munkavállalónál hasonlókeppen nem szerepel természetbeni juttatásként a céges autó használata. Ilyen esetben sem kell adót és járulékot fizetni. Ez az eljárás akkor érvényesíthető, ha a munkáltató fel tudja mutatni, hogy milyen arányban volt az autó használva szolgálati, illetve magáncélra.

Milyen összegből kell számítani az adót és a járulékot

A munkavállaló havi szintű természetbeni juttatásának összegét az alapján kell számítani, hogy hány éve van az autó üzembe helyezve. Az üzembe helyezéstől számítva legfeljebb 8 évig számítható a természetbeni juttatás.

Első évben az autó beszerzési árának 1%-a képezi havonta a munkavállaló juttatásának adóalapját és a járulékalapját.

A következő naptári években csökken az autó értéke, mint számítási alap, mégpedig évente 12,5%-al. Így a csökkentett érték 1%-a lesz a havi természetbeni juttatás összege.

A leírtakat a következő táblázat szemlélteti áttekinthetően:

 

WP Data Tables

 

A céges autó magáncélú használatára vonatkozó egyezmény

A céges autó magáncélú használatáról ajánlott írásos szerződést kötni a munkavállalóval. A szerződésben a gépjármű adatain kívül tanácsos részletesen meghatározni a munkáltató kötelességeit és a munkavállaló kötelességeit. Azt is tanácsos a szerződésbe foglalni, hogy kell-e útnyilvántartást vezetni, esetleg kinek kell az útnyilvántartást vezetnie. Továbbá a magáncélra megtett kilométerek után kell-e a munkavállalónak megfizetni az üzemanyag költségét van nem, és a törvény adta további feltételeket számszerűsíteni, hasonlóképen, mint a fenti táblázatban.

Milyen java származik a munkavállalónak a gépkocsi használatából

A magáncélra is használható céges gépjármű tehát magasabb adókötelességgel és magasabb járulékokkal jár a munkavállalónál. Némely esetben még az üzemanyag költsége is adóalapot és járulékalapot képez. Ez olyankor van így, ha a munkavállaló nem fizeti a munkáltató felé a magáncélra használt autó üzemanyag fogyasztásának arányos költségét.

A másik oldalon viszont a munkavállalónak nincs szüksége saját gépkocsira, mivel a szolgálati autó mindig rendelkezésére áll. A műszaki vizsgák költségeit, hasonlóképpen, mint a javítások és karbantartási költségét is a munkáltató fizeti.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.01.28.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!