Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az adófizetési biztosíték, melyet még 2012 októberében vezettek be, arra szolgált, hogy az adóalany esetleges adótartozását ebből az összegből vonták le. A biztosítékot a hozzáadottérték-adó regisztráció előtt kellett annak az adóalanynak befizetnie, akit az adóhatóság kockázatos adófizetőnek ítélt meg. A kaució mértéke 1000 EUR-tól egészen 500.000 EUR-ig terjedt és12 hónapig az adóhatóságnál maradt letétbe – kamatmentesen. Esetenként tehát nem kis összeg lehetett, amit a vállalkozó nem használhatott a vállalkozása gyarapítására. Amennyiben nem volt adótartozása, egy év elteltével visszakaphatta a kauciót.

 

Adofizetesi_biztositek_megszunik_2019-ben

 

Milyen kihatása volt a rendelkezésnek

2012-ben párhuzamosan az adófizetési biztosíték bevezetésével másik törvény rendelkezett arról, hogy a cégbejegyzés előtt bankszámlára volt szükséges elhelyezni az alaptőkét.

Az induló vállalkozások számára ez a két rendelkezés komoly terhet jelentett. Kialakult olyan gyakorlat, hogy érdemesebb volt létező és DPH-ra regisztrált céget vásárolni (ready made).

Az alaptőke bankszámlára való befizetésének kötelességét bevezetés után rövid időn belül törölték.

Az adófizetési biztosíték intézménye feleslegessé vált

Később, 2014-ben bevezették Szlovákiában az ellenőrző kimutatást. Mai napig kötelező mellékletét képezi a hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) bevallásnak. Gyakorlatilag az adóbevallásban feltüntetett összegek tételes kimutatására szolgál.

Az ellenőrző kimutatás sokkal hatékonyabb fegyvernek bizonyult az adócsalások ellen. Így mára az adófizetési biztosíték intézménye feleslegessé vált.

2019-től megszűnik a másik cégalapítást nehezítő tényező. Egyszerűen kihagyják a DPH törvényből a 4c.§-t, amely rendelkezett az adófizetési biztosítékról.

A törvény rendelkezik arról is, hogy a módosítás hatálybalépése előtt kiadott határozatok és befizetett biztosítékok ex lege megszűnjenek. A kauciót, illetve annak részét, amely nem lett felhasználva tartozás kiegyenlítésére, az adóhatóság visszafizeti az adóalany bankszámlájára 2019. február 28.-ig. Persze, ha más adónemben esetleg tartozása lenne az adóalanynak, a fennmaradt kaució kifizetése előtt beszámítja az adóhatóság a kauciót ennek a másik adónak a kiegyenlítésére.

Ennek következtében értelmét veszíti a „ready made”, illetve a gazdasági tevékenységet már nem folytató cégek eladása – vásárlása. Inkább megéri új céget alapítani. Nem beszélve arról, hogy a tiszta lappal indított cégben nem érheti meglepetés az új tulajdonost valamiféle elfelejtett tartozások behajtásával kapcsolatban.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.12.17.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!