Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák céges autó használata sorát többféle módon lehet elszámolni az üzemanyag-vásárlásra fordított kiadásokat.

Ebben a cikkben kizárólag a szlovák cég, illetve egyéni vállalkozás tulajdonában lévő autókról lesz szó. A magántulajdonban lévő gépjárművek vállalkozásra történő használata esetén nem változtak a költségek elszámolására vonatkozó előírások.

A szlovák céges autó használata során három különböző módon számolható el az üzemanyagköltség. Az egyes lehetőségek között az a különbség, hogy a céges autó kizárólag a vállalkozással kapcsolatban van használva, vagy magánjellegű utakra is igénybe veszik. Másik szempont, hogy a gépjármű üzemeltetője vezet-e az autó használatáról tételes nyilvántartást, vagy nem.

 

A szlovák céges autó használata során több üzemanyagot lehet elszámolni

 

2020. július 21.-től érvényes egy törvénymódosítás, amelyet szlovákul „vállalkozási kiló”-nak neveznek. Ez a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a szlovák céges autó használata során bizonyos esetben 20%-al több üzemanyagot lehet adóköltségként elszámolni.

A cikkben részletesen írok arról, hogy melyik módszernél milyen módon növelhető az adóköltségként elszámolható üzemanyag fogyasztás.

Amennyiben magánjellegű utakra is használja az ügyvezető, illetve a munkavállaló a céges autót, ennek lehet nála adózási vonzata. Hogy a személyi jövedelemadón kívül kell-e járulékot is fizetni ebből a juttatásból az ügyvezetőnek, vagy a munkavállalónak, az attól is függ, hogy milyen üzemanyag-elszámolást választott a munkáltatója.

A cikk további tartalmából

A céges autó üzemanyagának költségelszámolásánál három különböző módszer közül választhat az adózó

Az elhasznált üzemanyag költsége a vásárlás pillanatában érvényes árak alapján, melyet módosítani szükséges a műszaki igazolványban, illetve más dokumentumban feltüntetett fogyasztás alapján

Példa

Kiadások az üzemanyag vásárlását igazoló bizonylatok alapján legfeljebb a gépjárművek üzemeltetésére szolgáló műholdas járműforgalom megfigyelő rendszer kimutatásai alapján

Költségek átalánydíjas kiadások formájában az érintett adóidőszakban az üzemanyag teljes bizonyítható beszerzésének 80% -áig

Példa

Miben előnyös a 2020. július 21.-től érvényes törvénymódosítás

Példa

Magasabb üzemanyag elszámolás és a DPH (szlovák ÁFA)

Válthatja-e az adózó egy adózási időszakban a választott elszámolási módszert?

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!