Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szakszervezetek tiltakozásának ellenére 2021. február 19-én hatályba lépett a szlovák Munka Törvénykönyve 2021-es módosítása. Ezen a napon volt publikálva a törvénytárban.

Legnagyobb figyelmet vonzza az étkezési utalványok helyett adható pénzbeli hozzájárulás. A munkavállalók számára ez egy választható lehetőség. A munkáltató számára, főképpen a könyvelők számára meg egy komoly feladat, melyet 2020. december végéig kell megoldani. Ugyanis addig tart az átmeneti időszak, amely alatt mindenki kellő képpen felkészülhet a duális rendszerre. A Munka Törvénykönyve 152.§-a lényegesen változott. A részletekről a fenti linkre kattintva tájékozódhat.

 

A sikeres cégvezetők ismerik a szlovák Munka Törvénykönyve 2021-es módosítását

 

Másik témakör, ami sokakat érint, a munkavállaló otthonában végzett munka szabályozása (52.§). Az „otthoni munkavégzés” és a „távmunka” már korábban érvényes szabályozásán kívül a „home office” is törvényes kereteket kapott. Ennek a témának egy külön cikket szenteltem.

Az említetteken kívül még 8 további módosításról írok a mostani cikkben. A módosítások érintik a diákmunkát, a nyugdíjba vonulókat, a munkaerőkölcsönzést, a szakszervezetek működését és még további témákat.

A cikk további tartalmából

Felmondhatnak annak, aki betölti a 65. életévét

Rugalmasabb lesz a cégcsoporton belüli munkaerőkölcsönzés

Próbaidőszak meghosszabbítása

Alkalmazott, aki tartósan gondozza gyermekét

Diákmunka lehetősége kiterjed

Meghosszabbították a nyári szünetet diákmunka szempontjából

Enyhítés a megbízási szerződés megkötéséhez

Szakszervezet működése a munkahelyen

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!