Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A home office nem azonos az otthoni munkával, vagy a távmunkával. Ma már mindhárom munkavégzési forma eléggé elterjedt. Ezért is fontos tudni, hogy mik a különbségek ezek között a munkavégzési formák között és milyen szabályos kereteket biztosít számukra a módosított szlovák Munka Törvénykönyve.

A 311/2001 számú Munka Törvénykönyve 2021. március 1-től lényegesen módosítja a 52.§-t. Bevezeti, hogy távmunkának vagy otthoni munkának azt a munkát kell tekinteni, amelyet a megállapított heti munkaidő vagy annak egy része keretében a munkavállaló saját háztartásában rendszeresen végez.

 

Home office szabályozás Szlovákiában a MT módosítása után

 

A rendszeresség a mérvadó. A megállapított heti munkaidő egy részét a munkahelyén, másik részét meg otthon töltheti a munkavállaló.

A fentiekből következik, hogy ha egy alkalmazott rendszeresen dolgozik például minden pénteken otthonról, az nem home office, hanem „otthoni munka”. Más feltételek vonatkoznak rá.

Az otthoni munka elvégzéséhez a munkáltatónak a munkavállalóval a munkaszerződésben meg kell állapodnia. Végeredményben a törvénymódosítás célja a nagyobb rugalmasság biztosítása.

A Munka Törvénykönyvének további 2021-es módosításairól az alábbi linkre kattintva olvashat:

A sikeres cégvezetők ismerik a szlovák Munka Törvénykönyve 2021-es módosítását

 

A cikk további tartalmából

Mi a különbség a home office és az otthoni munka, illetve távmunka között

Miről rendelkezik a törvénymódosítás

Háztartás fogalma

A munkavállaló jogai

Munkáltató új kötelességei

Home office és az adatvédelem

Belső szabályzat rendkívül fontos

Munkeszközök magáncélú használata és ennek adózási vonzata

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!