Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szociális alap szlovák munkáltatónál a vállalat szociálpolitikájának végrehajtására szolgál. Ez által tudja a munkáltató jobban támogatni a munkavállalóit.

Szociális alapot minden munkáltató köteles létrehozni, fenntartani. Úgy a szlovák székhellyel rendelkező jogi személy, mint az egyéni vállalkozó, aki alkalmazottakat foglalkoztat. De hasonlóképpen a külföldi cég szlovák szervezeti egysége is, amely Szlovákia területén foglalkoztat alkalmazottakat.

 

Tudja, mire használható a szociális alap szlovák munkáltatónál?

 

Mivel a szociális alap a munkavállalók támogatására szolgál, így nem csak a vállalkozók, hanem a közszféra és a civil szervezetek is kötelesek képezni, és általa támogatni a munkavállalókat.

A szociális alap képzéséről és felhasználásáról egy külön törvény rendelkezik. Mégpedig a 152/1994 számú szociális alapról szóló törvény. Ezen túlmenően a szlovák jövedelemadó törvény rendelkezik arról, hogy milyen esetben elszámolható adóalap csökkentő költségként a munkáltatónál az összeg elkülönítése. Továbbá a szociális alap felhasználása milyen esetben lehet adómentes juttatás a munkavállalók számára.

A cikk további tartalmából

Szociális alap képzése

Szociális alap elkülönítése

Mi alapján számítódik a szociális alap

Szociális alap felhasználása

Fontos tudni

Ki élvezheti a munkavállalón kívül a szociális alapból nyújtott hozzájárulást

Kollektív szerződés és a szociális alap

A munkavállalók munkahelyi utazási költségeik térítése

Szociális alap nyilvántartása és kimutatása a számvitelben

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!