Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Több évnek ezelőtt a Kereskedelmi Törvénykönyv arról rendelkezett, hogy a korlátolt felelősségű társaság alapításánál képződjék törvény által előírt tartalékalap. Mégpedig a jegyzett tőke 5% összegének megfelelő nagyságban. Majd a korlátolt felelősségű társaság nyereségéből kellett tovább feltölteni a kötelező tartalékalapot.

A rendelkezést 2002-ben úgy módosították, hogy az alapításnál nem feltétlenül szükséges tartalékalapot is képezni. Ez a lehetőség csupán önkéntes szinten maradt a Kereskedelmi Törvénykönyvben. Később, a társaság működése során, az elért nyereség egy részét szükséges elkülöníteni és ez által tartalékalapot képezni a vállalkozás számára.

 

Törvény által előírt tartalékalap szlovák KFT-ben

 

A részvénytársaságoknál is megvan ez a kötelesség. Más típusú kereskedelmi társaságoknál is lehet tartalékalapot képezni annak ellenére, hogy ezt a Kereskedelmi Törvénykönyv kimondottan nem íjra elő számukra. Ebben a cikkben csupán a korlátolt felelősségű társaságra vonatkozó előírásokról lesz szó.

Mikor és hogyan kell képezni a tartalékalapot a korlátolt felelősségű társaságnál, hol szükséges elhelyezni, mire használható és hogyan jelenik meg a cég beszámolójában – erről szól a cikk. Olvassa tovább!

A cikk további tartalmából

A törvény által előírt tartalékalap célja

Önkéntes lehetőség a társaság létrehozásakor

Tartalékalap kötelező képzése

Példa

Fontos tudni

Tartalékalap képzése adózási szempontból

Tartalékalap elhelyezése

Tartalékalap a számvitelben

Tartalékalap kimutatása a mérlegben

A tartalékalap felhasználásának lehetőségei

Osztalék kifizetésének feltétele

A nyereség felhasználásának és elosztásának sorrendje

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!