Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ha az önállóan kereseti tevékenységet folytató természetes személy, vagyis az egyéni vállalkozó nem akarja teljesen megszüntetni vállalkozói tevékenységét, hanem csak ideiglenesen akarja abbahagyni és ez által kiküszöbölni a korlátozott tevékenységből származó veszteségeket, lehetséges megoldás a szlovák vállalkozás felfüggesztése (megszakítása).

 

Szlovák vállalkozás felfüggesztése 2020-ban

 

Mit jelent a szlovák vállalkozás felfüggesztése

Ez a lehetőség 2020-ban sok esetben aktuális mivel a járvány miatti korlátozások nem tették lehetővé a vállalkozás szokásos működtetését. A legjobb megoldás azon önállóan kereseti tevékenységet folytató természetes személyek számára, akiknek nincs alkalmazottjuk. Általában nem is hozzáadottérték-adó fizetők. Saját nevükben és saját felelősségükre folytatnak vállalkozási tevékenységet. Tehát a tevékenység megszakítása nem érint más személyeket, kivéve magát az egyéni vállalkozót. Eközben senki nem veszíti el az állását.

A szlovák vállalkozási engedély alapján folytatott tevékenységet a 455/1991 számú vállalkozási engedélyezésről szóló törvény szabályozza. A szlovák vállalkozás felfüggesztése (megszakítása), illetve ennek szabályozása az 57.§ (6) bekezdésében található.

Hivatalos eljárás

A slovensko.sk központi portál által elektronikus úton is intézhető az egyéni vállalkozás felfüggesztésének bejelentése.

A vállalkozással kapcsolatos változásokat, illetve a felfüggesztést személyesen jelentheti be a Vállalkozás Engedélyezési Hivatalban (egyablakos ügyintézési pont) vagy elektronikus úton. Ha a Vállalkozás Engedélyezési Hivatalban (szlovákul „živnostenský úrad”) jelenti be a változást, akkor 4 euró díjat szükséges fizetni a szolgáltatásér.

Az egyéni vállalkozás működésének felfüggesztéséről szóló értesítés a következőkre vonatkozhat:

  • a vállalkozási engedély okmányában felsorolt ​​összes üzleti tevékenységre (a teljes gazdasági egység felfüggesztése),
  • a vállalkozási engedély okmányában felsoroltak közül csak a kiválasztott üzleti tevékenységekre vonatkozik, tehát részleges a felfüggesztés.

Ebben a cikkben a vállalkozás teljes felfüggesztéséről írok, nem csupán néhány tevékenységi kör visszavonásáról.

A vállalkozási tevékenység felfüggesztése az említett törvény 57.§ (6) bekezdése értelmében nem tarthat 6 hónapnál rövidebb ideig, de legfeljebb három évig. 2020. április 9-én elfogadták a 73/2020 számú törvényt, mely a járvány időszaka alatt hatályon kívüll helyezi ezt a paragrafust. Ennek köszönhetően 2020-ban meg lehet szakítani az egyéni vállalkozást 6 hónapnál rövidebb időszakra is.

A vállalkozónak fel kell tüntetnie a felfüggesztésről szóló hivatalos nyilatkozatban azt az időszakot, mettől meddig kívánja felfüggeszteni a vállalkozói tevékenységét. A vállalkozási engedély felfüggesztésének hatálya a vállalkozás működésének felfüggesztéséről szóló nyilatkozatnak a Vállalkozás Engedélyezési Hivatalhoz történő kézbesítésének napjától érvényes. Ha nyilatkozatban későbbi időpontot határoz meg a vállalkozó, ettől a naptól lesz hatályos a vállalkozás felfüggesztése.

Javaslat

Javaslom, hogy amennyiben lehetséges, válassza a vállalkozás felfüggesztésének kezdetét a hónap első napján és a végét a hónap utolsó napján. Sokkal könnyebb lesz egy hónapra kiszámolni a járulékfizetést. Akkor is jól jön, ha valahol ki kell töltenie az vállalkozási hónapok számát – nem lesz gondja, hogy a hónap befejezetlen része egész hónapnak számít-e ez időszakban, vagy nem.

Vállalkozás későbbi folytatása

A vállalkozási engedély megújul a bejelentett szüneteltetési időszak utolsó napját követő napon vagy a vállalkozás működése felfüggesztésének időtartamáról szóló értesítésben meghatározott napon. Felfüggesztett vállalkozás esetén meg lehet változtatni a felfüggesztés időtartamát.

Az elektronikus adatszolgáltatáshoz érdemes használni az „Értesítés a vállalkozási tevékenység felfüggesztéséről” című (Oznamovanie pozastavenia prevádzkovania živnosti) elektronikus szolgáltatást. A beadvány nyomtatványát és mellékleteit minősített elektronikus aláírással szükséges aláírni. Elektronikus aláírással történő benyújtásért 2 euró szolgáltatási díj fizetendő.

Az egyablakos ügyintézési pont emellett értesítheti az illetékes hatóságokat – adóhatóságot, egészségbiztosítót és a szociális biztosítót a vállalkozás működésének felfüggesztéséről.

Járulékfizetés a vállalkozás felfüggesztése alatt

A vállalkozás minden bejegyzett tevékenységének felfüggesztése kihatással van mind az állami egészségbiztosítási járulékfizetésre, mind a törvényben előírt szociális biztosítás járulékfizetési kötelezettségére. A vállalkozás ilyen megszakítását járulékfizetési szempontból úgy ítélik meg, mint a vállalkozás befejezését.

Az önállóan kereseti tevékenységet folytató természetes személynek, aki teljes mértékben felfüggesztette a vállalkozását, a megszakítás idejére megszűnik nemcsak vállalkozó léte, hanem az egészségbiztosítás és a szociálisbiztosítás járulékfizetésére sem lesz köteles.

A vállalkozás felfüggesztésének időpontjától számított 30 napon belül értesíteni kell a szociális biztosítót a vállalkozási tevékenység megszakításáról a regisztrációs adatlap által.

Adózási szempontok

A vállalkozás felfüggesztése alatt befolyt bevételek is jövedelemadó tárgyát képezik.

Amennyiben a szlovák vállalkozás felfüggesztése hosszabb időtartamra lett bejelentve és a következő naptári évbe folytatódik, az éves személyi jövedelemadó bevallásnál további kötelessége is lesz a vállalkozónak.

Az éves adóbevallásnál jövedelemadó szempontból úgy kell tekinteni a megszakításra, mint ha befejezte volna a vállalkozási tevékenységet a vállalkozó. Ennek alapján a követeléseit, tehát a nem kifizetett kiadott számlák összegét is hozzá kell számítani az adóalaphoz. Továbbá a raktáron lévő anyag és árukészletre is ugyanez vonatkozik.

Szlovák cég működtetésének felfüggesztése

A cégbírósági nyilvántartásban bejegyzett társaságoknál más a helyzet. Itt nem jöhet szóba hasonlóképpen a tevékenység „felfüggesztése”, mint az egyéni vállalkozásnál. Amennyiben a kereskedelmi társaságban nincsenek alkalmazottak és egyéb kötelességek sem gátolják a cég működésének felfüggesztését, gyakorlatilag ez lehetséges.

Amennyiben a társaság hozzáadottérték-adó fizető, két megoldás közül választhat az ügyvezető. Vagy biztosítja a havi bevallások benyújtását, vagy megszünteti a cég közösségi adószámát. Amennyiben több mint 12 egymást követő hónapban nem végez semmilyen adóköteles tevékenységet, törvényből kifolyólag vissza kell vonnia a hozzáadottérték-adó fizetői státuszát.

A társasági adó bevallását a törvényben meghatározott határidőn belül mindenképp szükséges benyújtani. Amennyiben később sem fogja folytatni a vállalkozási tevékenységet, végelszámolással lehet megszüntetni a korlátolt felelősségű társaságot.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.11.22.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!