Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy mikortól módosul az EV járulékfizetése 2022-ben. Majd az is fontos, hogy kell-e fizetnie az egyéni vállalkozónak járulékot szociális biztosításra, vagy nem. És természetesen a cikkben megtalálja azt is, hogy mennyit kell havonta fizetni 2022-ben és 2023-ban.

Módosul a szlovák EV járulékfizetése 2022 - ben, de mikortól?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mikortól módosul a járulékfizetés

Az egészségbiztosításra és hasonlóképpen a szociális biztosításra is minden évben, januárban módosul a legalacsonyabb kötelezően fizetendő járulék összege. Mégpedig azért, mert változik a minimális járulékszámítási alap.

Az adóbevallások benyújtása után az egészségbiztosítók elvégzik az előző naptári évre visszamenőleg az éves járulékfizetési elszámolást. Ezt az adóbevallásban bevallott bevételek alapján teszik. Erről küldenek a biztosítottnak és a munkáltatójának is kimutatást.

Ebben a cikkben főképpen a szociális biztosításra vonatkozó járulékokkal foglalkozom. Az egyéni vállalkozói engedély kiváltása után ugyanis járulékot szociális biztosításra nem köteles fizetni az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy (SZČO). Na de meddig?

Ez attól függ, hogy mikor nyújtotta be az adóbevallását. Amennyiben rendes határidőben, azaz március végéig beadta a személyi jövedelemadó bevallást, július 1-től kezdődhet nála a járulékfizetési kötelesség. Amennyiben elhalasztotta az adóbevallás benyújtására vonatkozó határidőt június végéig, a változás őt október 1-től érinti. Ez azért van így, hogy a Szociális Biztosítónak legyen elég ideje feldolgozni a benyújtott személyi jövedelemadó bevallások adatait. 

Kell-e egyáltalán fizetnie az EV-nek járulékot?

Szociális biztosításra járulékot 2022- július 1-től, illetve október 1-től csak abban az esetben kell fizetni az egyéni vállalkozónak, ha 2021-ben a vállalkozásból származó összes bevétele meghaladta a 6.798 EUR-t. Ha nem haladta meg, további egy évig nem köteles szociális biztosításra járulékot fizetni. Az viszont meggondolandó, hogy biztosítás nélkül maradjon-e a vállalkozó.

Amit az előző bekezdésben írtam, az 2022 év végéig remélhetőleg így van. Azt rebesgetik nálunk, hogy 2023-tól bevezetik a szociális biztosítás járulékainak éves szintű elszámolását, hasonlóképpen, mint az egészségbiztosításnál és a személyi jövedelemadónál. Ha ez valóban így lesz, valószínűleg nem lesz érvényes az előző bekezdésben tett állításom, hogy „egy évig nem köteles az EV járulékot fizetni szociális biztosításra”.

Természetesen minden ilyen jellegű törvénymódosításról készítek cikket és hírlevélben is felhívom a követőim figyelmét. Ezért lenne fontos, hogy Ön is feliratkozzon a heti tájékoztatóra.

Ha kell fizetni, mégis mennyit?

Ha meghaladja az egyéni vállalkozó 2021-ben elért bevétele a 6.798 EUR-t (vigyázz: összbevétel, nem az adóalap), az adóalap függvényében számítja ki a Szociális Biztosító a fizetendő járulékot. Mindenképp legalább 187,78 EUR a havonta fizetendő járulék. A fizetési kötelességről és a konkrét összegről is tájékoztatja a vállalkozót a Szociális Biztosító.

Előfordulhat olyan is, hogy korábban fizetett az EV járulékot, de 2021-ben olyan kevés volt a bevétele, hogy nem érte el a 6.798 EUR-t. Ilyen esetben július 1-től, illetve október 1-től nem lesz köteles fizetni szociális biztosításra járulékot. Ezt a vállalkozók általában tudják. Azok, akiknek ilyen alacsony volt a bevételük, valószínűleg nem is halasztották el az adóbevallás benyújtásának határidejét. Természetesen őket is levélben tájékoztatja a Szociális Biztosító.

Járulék számítása

Az egyéni vállalkozók szociális biztosításra vonatkozó járulékának számítása kissé bonyolult. Nem is untatnám a kedves olvasómat a képlettel és annak magyarázatával. Inkább belinkelem a járulékfizetési kalkulátort, melyet a Szociális Biztosító tett közzé a weboldalán.

Járulékfizetési határidő

Az egyéni vállalkozók visszamenőleg az előző naptári hónapra fizetik a járulékokat. Méghozzá a következő naptári hónap 8-ik napjáig. Például a júliusi hónapra fizetendő összegeket augusztus 8-ig kell átutalni. Ez vonatkozik egyaránt a szociális biztosításra, mint az egészségbiztosításra. 

Januártól ismét magasabb lesz a járulék

Jövő évben, azaz 2023. január 1-től ismét emelkednek a járulékok. Szociális biztosításra legalább 200,72 EUR-t kell majd fizetni a vállalkozónak. Természetesen csak akkor, ha nem mentesült a járulékfizetési kötelesség alól azért, mert az adóalapja alacsonyabb volt, mint a fent említett értékhatár, és nem következne be a fentebb említett törvénymódosítás.

Egészségbiztosítási járulék havi minimális összege 84,77 EUR lesz. Amennyiben csökkentett a vállalkozó munkaképessége (rokkantnak van elismerve), csak a felét köteles fizetni, azaz 42,39 EUR-t.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.07.25.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!