Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Adózási szempontból letelepedés alatt általában a cég székhelyét, vagy irányításának helyét értjük. Egyéni vállalkozóknál a lakóhelyük szerint állapítjuk meg a letelepedés helyét. Viszont ha még pontosabban vizsgáljuk, letelepedés alatt nem ugyanazt értjük jövedelemadó (társaságiadó) fizetése szempontjából és hozzáadottérték-adó szempontból.

Mit értünk letelepedés alatt a HÉA szabályok szerint
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A jövedelmek adózási vonzatáról a két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezik. Ebben találjuk az arra vonatkozó szabályozást, hogy milyen feltételek mellett keletkezik egy vállalkozásnak a másik államban állandó telephelye. Ez általában 183 nap, építőipari tevékenységnél 12 hónap. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az időszak meghaladása esetén a másik államból származó jövedelem után ebben a másik államban szükséges megfizetni a jövedelemadót.

Hozzáadottérték-adó szempontjából viszont a telephely keletkezése teljesen eltérő feltételekhez kötődik. Gyakran összekeverjük a 183 napos szabállyal. Pedig ebben az esetben az időszak nem játszik fontos szerepet.

A cikk további tartalmából

Három feltétel teljesülése szükséges

Milyen következményekkel jár a letelepedettség

Módosítani szükséges a regisztrációt

Vegyünk egy példát az építőiparból

Ugyanez fordítva is igaz

.

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!