Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mit értek az alatt, hogy „ nem vállalkozó adószáma ”? Olyan természetes személy adószámát, aki nem vállalkozási engedély alapján végzi a tevékenységét. Például újságírók, művészek, bloggerek, akik szerzői honoráriumot kapnak. Vagy bérbeadók, akik nem vállalkozási engedély keretén belül adják bérbe a magántulajdonban lévő ingatlanjukat. Nekik nem kell rendelkezniük statisztikai azonosító jellel (szlovákul „identifikačné číslo organizácie” = IČO).

Hogyan ellenőrizhető egy nem vállalkozó adószáma?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Adószám

Ebből is kétféle van Szlovákiában. Az egyiket a tevékenység kezdeténél, bejelentés alapján kapja akár a természetes személy, akár a vállalkozó, akár a kereskedelmi társaság. De még a civil szervezetek is rendelkeznek ilyen számmal, ha vállalkozási tevékenységet is folytatnak.

Az „egyszerű” adószám (szlovákul „daňové identifikačné číslo”) tíz számjegyből tevődik össze. Ha 1-el kezdődik, természetes személyhez tartozik. Amennyiben 2-es az első számjegy, szlovák kereskedelmi társaság adószáma. 3-al kezdődik a külföldi természetes személy, 4-el a külföldi cég adószáma.

Jövedelemadóval kapcsolatos tennivalóknál használjuk. Ez alapján azonosít bennünket az adóhatóság. Aki bármilyen gazdasági tevékenységet végez, mindenki rendelkezik ilyen számmal. Még az önkormányzatok és a közszféra intézményei is.

Másik a közösségi adószám. Ennek ellenőrzése sokkal fontosabb, főleg a határon átnyúló ügyleteknél. Viszont könnyebben elérhető. Nem csak a központi VIES rendszerben, hanem a nemzeti adóhatóságok portáljain is.  

Közösségi adószámmal akkor kell rendelkeznie az adóalanynak, ha hozzáadottérték-adó szabályai is vonatkoznak a tevékenységére. Többnyire csak vállalkozásokat érint. A cikkben tovább nem is foglalkozom vele.

Hogyan található meg egy nem vállalkozó adószáma?

A 2021-es évtől már egyszerűen. Az itt elérhető nyilvántartásban. Korábban nem volt ilyen közzétett nyilvántartás az adóhatóság portálján.

Az oldalon található űrlap első mezőjébe az adószámot kell beírni. Már amennyiben ismerjük az üzleti partner adószámát. Ebben az esetben csupán ellenőrizzük, hogy a partner által megadott adószám valóban megfelel-e, esetleg nem történt elütés.

Ha nem ismerjük az adószámot, de ismerjük a vállalkozás statisztikai azonosító jelét, ennek beírásával a második mezőbe szintén megkapjuk a vállalkozás többi adatait. Már amennyiben a statisztikai azonosító valós.

Így ellenőrizhetők nem csak az egyéni vállalkozók adószámai, hanem a szlovák kereskedelmi társaságoké is. De térjünk vissza a nem vállalkozókhoz.

A harmadik mezőbe a természetes személy nevét lehet beírni. Keresztnevet és vezetéknevet. Méghozzá ebben a sorrendben. Fordítva nem működik. Mivel mi Szlovákiában így használjuk. Kattintunk a „Vyhľadať” (keresés) kék mezőre.

Amennyiben van a természetes személynek adószáma, az űrlap alatt megjelennek az adatai. A sor elején az adószáma, majd a neve után a megadott lakcíme.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.11.22.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!