Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Egy lényeges változás lépett érvénybe 2022. június 1-től, mely sokakat érint. Mégpedig a táppénzre jogosultság igazolása elektronikus formában. Az ePN bevezetése egy új szolgáltatás, amely végeredményben minden résztvevőnek egyszerűsíti a dolgát.

Az ePN valójában egy közös platformot jelent, melyet a Szociális Biztosító (szlovákul „Sociálna poisťovňa”) és az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (szlovákul „Národné centrum zdravotníckych informácií”) hozott létre.

ePN bevezetése – táppénzre jogosultság igazolása elektronikus formában 
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Korábban az ideiglenesen munkaképtelennek elismert munkavállalónak el kellett juttatni az igazolás egyik példányát a munkáltatójához. A nyomtatvány által külön kérvényezni kellett a táppénz fizetését. Az egyéni vállalkozók közvetlenül a Szociális Biztosítónak küldték a papíralapú igazolást és kérvényezték a táppénzt.

Amennyiben egy biztosított nem jól érzi magát, 2022. júniustól elegendő lenne, ha meglátogatja a háziorvosát. Amennyiben az orvos már tagja az ePN platformnak, ide rögzíti a biztosított táppénzre való jogosultságának adatait. Minden információt a résztvevők elektronikus úton adnak át egymásnak.

Az ePN-el már a munkavállalónak nem szükséges eljuttatni a bizonylatokat a munkáltatójához. Csupán ha kéri az orvostól, kaphat papíralapú bizonylatot a munkaképtelenségéről. Ezt is csak az átmeneti időszak alatt.

A munkáltató a Szociális Biztosító portáljához való hozzáférése által kapja meg az információt a betegállományban lévő munkavállalójáról. Azt, hogy mikortól van betegállományba, mikortól újra munkaképes, esetleg azt is, ha megszegte a táppénzre való jogosultság feltételeit.

A cikk további tartalmából

Egy rövid elmélet a törvényi háttérről

Mi az elektronikus munkaképtelenségi igazolás – ePN

Átmeneti időszak

A bérszámfejtőnek már nem kell senkitől bizonylatokat kérni

A Szociális Biztosító a következő információkat nyújtja a munkáltatóknak

A munkáltató tennivalója

Biztosított kötelessége

A munkavállaló, illetve az egyéni vállalkozó is hozzáfér az adataihoz

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!