Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


EORI (Economic Operators’ Registration and Identification system) – magyarul „Gazdasági szereplők regisztrációs és azonosító rendszere”.

EORI szám egy egyedi szám, amellyel a gazdasági szereplők kommunikálnak a vámhatósággal import, export vagy tranzit esetén. Általában az EORI szám legfeljebb 17 karakterből álló alfanumerikus kód. A kezdőbetűk annak az EU tagállamnak a kódja, amelyben a vállalkozás be van jegyezve. A szlovák vállalkozások esetében ez az „SK” kód.

 

EORI szám és vámkezelés

 

A jelenlegi jogszabályok értelmében minden EU tagállamnak joga van meghatározni, hogy ez az azonosító hogyan fog kinézni. A Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága (FR SR) úgy döntött, hogy a gazdasági szereplőkhez már hozzárendelt azonosítókat használja. Leggyakrabban ez a szám azonos a közösségi adószámmal.

Itt szükséges megjegyezni, hogy Szlovákiában a vámhatóság és az adóhatóság a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága alá tartozik. Ezért használom azt a kifejezést, hogy „pénzügyi hatóság”.

Az EORI szám előnye

Az EORI-nak köszönhetően egy gazdasági szereplő kommunikálhat az uniós tagállamok vámhatóságaival anélkül, hogy regisztrálnia kellene minden olyan tagállamban, amelyben üzleti tevékenységet végez. Az EORI regisztráció elektronikusan, a vámhivatal látogatása nélkül is feldolgozható.

Kinek kell rendelkeznie EORI-val és mikor kell használni

Az Európai Unióban kereskedőknek, akik terméket kívánnak importálni vagy exportálni, 2009. január 1-jétől a legtöbb esetben szükségük van egy EORI számra. Az EORI szám felváltotta a 2009-ig érvényes „vám-azonosítót”. Az EU-ban minden kereskedő csak egy EORI számot kap azonosítóként. A cél az, hogy az uniós vámhatóságok könnyebben tudják ellenőrizni az áruk áramlását.

Azoknak a cégeknek és önálló vállalkozóknak, akik árukat kívánnak importálni az EU-n kívülről az EU-ba, meg kell adniuk EORI számukat a vámkezeléshez. E nélkül már nem lehet ellenőrizni a behozatalt, kivéve, ha az importőr (más néven vámáru-nyilatkozattevő) magánszemély.

Az EU-ból egy nem uniós országba irányuló export esetén az EORI szám a kísérő kiviteli dokumentum elkészítéséhez szükséges.

Adatok átvitele

A gazdasági szereplő abban a tagállamban köteles regisztrálni, amelyben letelepedett. Az adatok átvitele a központi adatbázisból a nemzeti információs rendszerekbe automatizált, és vámkezelési nyilatkozat benyújtásával történik.

Ha a másik tagállamban bejegyzett gazdasági szereplő szlovák közösségi adószámmal is rendelkezik, ezt be kell jelentenie annak a tagállamnak az EOS-adatbázisába (Economic Operator Systems) való felvételéhez, amelyben már kapott EORI számot.

Külföldi személy szlovák szervezeti egysége

Ha egy külföldi vállalkozás szervezeti egysége révén működik a Szlovák Köztársaság területén, akkor ennek a szervezeti egységnek a külföldön lévő alapítójának EORI számát kell használnia. Azért, mivel jogi szempontból a Szlovák Köztársaság területén lévő szervezeti egység nem önálló jogalany.

Nyilvántartásba vétele esetén az eljárás ugyanaz, mint a külföldi szervezetek esetében. Először is, az alapítónak bejegyzettnek kell lennie a székhelye szerinti országban. Ezt követően a szlovák szervezeti egysége kéri nevének és a Szlovák Köztársaság területén található székhelyének a nemzeti adatbázisban történő regisztrálását. Ezt megteheti a megfelelő elektronikus regisztrációs űrlap kitöltésével és elküldésével a Live Agent alkalmazáson keresztül.

Hogyan és hol lehet regisztrálni

A Szlovák Köztársaságban az EORI szám regisztrációs hatósága a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Igazgatósága. A vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységeket folytatni szándékozó gazdasági szereplőnek a megfelelő elektronikus regisztrációs űrlap kitöltésével és elküldésével kell kérelmeznie a nyilvántartásba vételt.

A regisztráció a Live Agent alkalmazáson keresztül történik. A sikeresen megtörtént bejegyzésről az egyén értesítést kap arra az e-mail címre, amelyet a bejegyzést kérelmező űrlapon tüntetett fel.

iOSS rendszer bevezetése

Az iOSS rendszer azoknak az importőröknek jelent segítséget 2021. július 1-től, akik 150 euronál alacsonyabb értékű terméket hoznak be az EU területére. Eddig az értékhatárig ugyanis nem szükséges vámot fizetni a behozatalnál.

Hogy történik az adófizetés

Az EORI szám a gazdasági szereplő egyedi azonosítója az EU vámhatóságokkal való kommunikációhoz. A vám- és adózási eljárások két különböző terület, amelyeket különböző jogszabályok szabályoznak, és a legtöbb uniós tagállamban különböző hatóságok végzik őket.

Ezért adózási szempontból nem helyénvaló összetéveszteni az EORI számot az adóregisztrációs számokkal. Az adóügyi eljárások keretében a gazdasági szereplők minden azonosítót az eddig megszokott módon használnak.

Az EORI szám érvényességének ellenőrzése

Azt, hogy érvényes-e egy gazdasági szereplőnek az EORI száma, ezen a weboldalon ellenőrizheti.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.08.08.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!